Prostata: ce este glanda prostată?

Glandă sexuală masculină care înconjoară primii centimetri ai uretrei (uretra prostatică), situată sub colul vezical, chiar în faţa rectului.

Prostata are forma unei castane şi cântăreşte 15-20 grame.

Prostata ca şi veziculele seminale face parte dintre glandele seminale accesorii care fabrică plasma seminală de la care se formează sperma. Secreţiile prostatice se află sub controlul androgenilor (hormoni masculini secretaţi de către testicule).

Examene ale prostatei :

Tuseul rectul este un examen foarte simplu şi de încredere,  el ar trebui să fie realizat anual cu scopul de a depista un adenom sau un cancer al prostatei la bărbatul trecut de 50 ani.

Examenele bacteriologice sunt examenul citobacteriologic al urinei (E.C.B.U.) şi examenul secreţiilor prostatice prac­ticat în caz de scurgere uretrală sau după un masaj prostatic.

Dozarea sangvină a PSA (antigenul prostatic specific) permite uneori să se detecteze un cancer al prostatei care încă nu s-a manifestat clinic.

Ecografia prostatică practicată pe cale endorectală permite evaluarea foarte precisă a structurii şi volumului prostatei.

Biopsia prostatică permite confirmarea diagnosticului unui cancer al prostatei. Acest examen este realizat pe cale endorectală sub control ecografic. Examenul nu necesită anestezie.

Urografla intravenoasă serveşte la evaluarea prezentei unui adenom de prostată ce influenteaza asupra micţiunii şi asupra rinichilor.

Principalele boli ale prostatei sunt adenomul, cancerul, prostatita (infecţie acută sau cronică), abcesul, chistul şi litiaza.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica