Prostaglandina

Substanţă derivată din acizii graşi având o structură biochimică comună denumită prostanoid, produsă în mod natural de către organism şi servind drept mediator în cadrul fenomenelor fiziologice şi patologice.

Există prostaglandine de sinteză având diferite indicaţii terapeutice.

In gastroenterologie sunt utili­zate în tratamentul ulcerului gastroduodenal (efect protector asupra mucoasei gastrice), în prevenirea şi în tratamentul efectelor nedorite ale antiinflamatoarelor.

In ginecologie şi obstetrica ele sunt utilizate pe cale injectabilă sau sub formă de ovule pentru a provoca o întrerupere a sarcinii (avort terapeutic), evacuarea conţi­nutului uterului în caz de avort incomplet şi pe cale injec­tabilă sau sub forma unui gel intracervical pentru declanşarea naşterii.

Prostaglandinele pot să favoriza aparitia diareei, a unor greţurilor trecătoare, aparitia de dureri abdominale, dureri de cap şi vertije. Sunt contraindicate şi în caz de insuficienţă renală sau hepatică, de astm, de glaucom sau de hipertensiune arterială sau cand subiectul este alergic la aceasta substanta .

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica