Proba functionala

Totalitate a testelor desti­nate să studieze funcţionarea unui organ sau a unui sistem.

Probele funcţionale respiratorii :

Ansamblu de teste teste care studiază funcţia plămânului, capacitatea sa, dinamica schimburilor gazoase, repartiţia aerului în compartimente şi oxigenarea ţesuturilor cu scopul de a înţelege mecanismul unei dereglari a funcţiei respiratorii şi de a evalua importanţa ei.

Măsurarea volumelor pulmonare se face cu ajutorul unui spirometru sau a unui pletismograf. Debitele sunt măsurate în cursul unei expiraţii forţate de către un spiro­metru sau un pneumotahigraf. Studiul funcţiilor mecanice ale plămânului (relaţiile presiune/volum) este uneori o ope­raţie delicată, unii subiecti suportând greu introducerea balonului intraesofagian necesar efectuării acestui examen.

Probele funcţionale în endocrinologie :

Ansamblu de teste dinamice care studiază funcţionarea reglărilor hor­monale: se administrează un produs care stimulează sau frânează un hormon şi se observă variaţiile nivelurilor acestui hormon.

Probele funcţionale în hepatogastroenterologie :

In esofag contractilitatea este explorată prin manometrie (înregistrarea etajată a presiunilor), aciditatea secreţiei eso­fagiene (prelevarea secreţiei prin sondă) este măsurată prin pH-metrie.

In stomac viteza de golire gastrică (capa­citatea  de secretie a celulelor gastrice) este măsurată cu ajutorul markerilor izotopici (substanţe radioactive), stimularea  secretiei se realizeza prin administrarea de insulină sau de pentagastrină.

In intestinul subţire analiza detaliată a fecalelor sub un regim alimentar determinat permite studierea digestiei şi absorbţiei, se poate măsura trecerea în sânge a unui număr de substanţe introduse în intestin (D-xiloză, folaţi, vitamină B12)

In colon dozarea apei şi electroliţilor (clor, potasiu, sodiu) în fecale (fecalogramă) permite să se studieze funcţia de absorbţie, tranzitul fecal este măsurat prin urmărirea (radio­grafie) trasorilor radioopaci ingeraţi. Explorarea defecării prin măsurarea presiunilor anorectale (manometrie) şi prin radiografii dinamice (defecografie) permit studiul unor constipaţii şi al unor incontinenţe anale. Testul la carmin per­mite măsurarea vitezei globale a tranzitului digestiv.

In pancreas funcţia exocrină este măsurată dozând debitul enzimelor pancreatice deversate în duoden după injectarea unui hormon stimulant.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.