Primo-infectie tuberculoasa (tuberculoza primară)

[tuberculoza primară]

Pătrun­derea bacilului lui Koch într-un organism lipsit de orice infecţie tuberculoasă.

Contaminarea este de cele mai multe ori aeriană prin inhalarea picăturilor de salivă expectorate în timpul tusei sau al strănutului unui subiect contagios, mar rar pe cale digestivă sau cutaneomucoasă.

Primo-infecţie prezinta o leziune pulmonară denumită şancru de primo-infecţie şi printr-o creştere a mărimii ganglionilor mediastinului (zona toracelui care separă faţa internă a plămânilor).

In porţiunea de plămân unde a pătruns bacilul lui Koch  se formează o leziune (folicul epiteloid) bogata în bacili care se necrozează (caseum), în a doua faza peretele acestei leziuni se calcifică.

In 90% din cazuri infecţia este latentă fără alterarea stării generale şi regresează spontan.

In cazurile in care infectia nu regreseaza dupa perioada de incubatie ( cca. 2 luni) subiectul prezinta   tuse, o stare febrila, oboseală, pierdere a poftei de mâncare (sindrom infecţios moderat). Nu sunt excluse manifestari majore in unele cazuri  constand in febră bruscă, tulburări digestive, eritem nodos (erupţia de noduli roşii-violacei pe membre), keratoconjunctivită (inflamaţie oculară) sau complicatii prin fistulizarea leziunilor la bronhii, compresia bronhiilor sau difuzia bacilului la alte organe prin intermediul sângelui .

Primo-infecţia este detectata prin intradermoreacţia la tuberculină, subiectul infectat cu bacilul prezentând un „viraj de cuti-reacţie“ sau prin radiografie pulmonară care permite vizualizarea leziunii pulmonare.

Tratamentul utilizeaza administrarea pe o perioadă lungă, de medicamente antituberculoase (izonia- zidă, rifampicină). Prevenirea constă în vaccinarea B.C.G.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica