Pott (morb al lui)

[morb al lui Pott]

Localizare vertebrală a tuberculozei ce afecteaza îndeosebi persoanele în vârstă,  cele care prezintă deficite imunitare sau subiecţii cu antecedente tuberculoase per­sonale sau familiale 

Morbul lui Pott debutează la oricare nivel al coloanei vertebrale printr-o spondilodiscită (infecţie a discurilor intervertebrale)  si se întinde apoi la discurile vertebrale.

Subiectul afectat prezinta dureri rahidiene de intensitate crescândă (torticolis, lumbago) ce se amplifica la efort sau tuse, dureri ce  pot să fie însoţite de iradieri dureroase (sciatică). Aparitia durerilor conduce la o contractura musculară ce limitează mobilitatea (dificultatea de a se apleca în faţă sau pe o parte). Starea generala a subiectului este caracterizata de prezenta oboselei, pierdere în greutate, diminuare a poftei de mâncare şi o febră uşoară.

Dacă boala nu este tratată în acest stadiu evoluţia ei conduce la complicaţii grave : strivirea verte­brelor şi prăbuşirea coloanei vertebrale, formarea unei cocoaşe permanente şi definitive.

Tratamentul se bazează pe administrarea de antibiotice timp de 1 an, fiind necesar in unele cazuri să se imobi­lizeze coloana vertebrală printr-o carcasă gipsată sau repaus strict la pat pe durata mai multor luni.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being