Posologie

Doză a unui medicament de luat în cursul unui tratament.

Intr-o reţeta sunt trecute două indicaţii importante : cantitatea (doza) de luat la fiecare priză şi numarul de doza in 24 de ore. Pentru anumite medicamente foarte active ca aminozidele (anti­biotice) sau digitalicele, care pot fi toxice dincolo de o anumită cantitate medicul ţine cont de doza săptămânală sau de doza totală absorbită în cursul tratamentului.

Doza este in functie de natura medicamentului, de puterea sa de acţiune, de modul de administrare (absorbţia digestivă totala este rara), de vârsta pacientului şi de bolile pe care acesta le poate avea în acelaşi timp cu boala tratată, de eventualele interacţiuni cu alte medicamente, de sex, de factorii ereditari.

Marja terapeutică reprezinta diferenţa dintre doza terapeutică şi doza toxică fiind uneori foarte mică, bolnavul trebuie să se conformeze strict pre­scripţiei medicului.

Când subiectul uită să-şi ia doza de medicament, se ia medicamentul de îndată ce s-a constatat omisiunea şi se aşteapta minimum 2 ore înainte de a relua tratamentul. Dacă uitatul se repetă, este recomandabil să se ceară sfatul farmacistului sau medi­cului care a prescris medicamentul.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica