Posologie

Doză a unui medicament de luat în cursul unui tratament.

Intr-o reţeta sunt trecute două indicaţii importante : cantitatea (doza) de luat la fiecare priză şi numarul de doza in 24 de ore. Pentru anumite medicamente foarte active ca aminozidele (anti­biotice) sau digitalicele, care pot fi toxice dincolo de o anumită cantitate medicul ţine cont de doza săptămânală sau de doza totală absorbită în cursul tratamentului.

Doza este in functie de natura medicamentului, de puterea sa de acţiune, de modul de administrare (absorbţia digestivă totala este rara), de vârsta pacientului şi de bolile pe care acesta le poate avea în acelaşi timp cu boala tratată, de eventualele interacţiuni cu alte medicamente, de sex, de factorii ereditari.

Marja terapeutică reprezinta diferenţa dintre doza terapeutică şi doza toxică fiind uneori foarte mică, bolnavul trebuie să se conformeze strict pre­scripţiei medicului.

Când subiectul uită să-şi ia doza de medicament, se ia medicamentul de îndată ce s-a constatat omisiunea şi se aşteapta minimum 2 ore înainte de a relua tratamentul. Dacă uitatul se repetă, este recomandabil să se ceară sfatul farmacistului sau medi­cului care a prescris medicamentul.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being