Plaman

Organ al respiraţiei ce permite asimilarea de oxigen şi eliminarea dioxidului de carbon din sânge.

Plămânii sunt amplasati în cuşca toracică, se spri­jină pe diafragm şi sunt înconjuraţi fiecare de o membrană, pleura. Plămânul drept este format din 3 lobi legaţi unul de altul, iar cel stâng din 2 lobi. Aerul pătrunde prin trahee catre bronhii care se divid în bronhii de dimensiuni din ce in ce mai mici trece apoi în bronhiole (bronşiole) iar la extremitatea lor se află foarte numeroşi saci microscopici (alveolele). Hematoza – transferul oxi­genului din aer către sânge si eliminarea în sens invers a dioxidului de carbon sangvin se produce la nivelul reţelei de capilare sangvine ce sunt prezente in peretele fin al alveolelor.

Un singur plămân este suficient pentru a asigura schim­burile gazoase necesare vieţii.

Afecţiunile plămânului sunt denumite pneumopatii (pneumonie, tuberculoză pulmonară, abces, embolie pulmonară, pneumoconioză, fibroză, alveolită etc.), bronhopneumopatie caracterizeza o afectare difuză insotita de leziuni ale bronhiilor (bronşită, astm, emfizem pulmonar) sau poate fi afectat de tumorilor benigne (chisturi, abcese) sau maligne (cancer bronhopulmonar).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?