Plaga

Ruptură a ţesuturilor provocată de un accident (rănire, arsură) sau de o intervenţie chirurgicală.

Plăgile accidentale trebuie să fie examinate cu atenţie, deoarece ele pot fi pline de corpi străini (pământ, fragmente de sticlă) şi pot fi contaminate cu agenţi infecţioşi (risc de tetanos).

Plaga superficială se defineste ca fiind o plaga ce afectează numai învelişul cutanat sau ţesu­turile imediat subiacente.

Sângerarea poate fi abundentă dacă zona vatamata este intens vascularizata si se poate opri sângerarea prin comprimarea uşoară cu ajutorul unei pânze curate sau cu o compresă sterilă.

Suparafata plăgile superficiale trebuie curatata cu ajutorul unui antiseptic şi al unei comprese sterile frecând uşor plaga de la centru spre periferie. Daca este necesar inainte de aplicarea bandajului / pansamentului se poate efectua o sutura a acesteia .

Plaga profundă se defineste ca fiind o plaga care afecteaza structuri precum artere, nervi, viscere. Sângerarea necesita să fie oprită pe cale chirurgicală (prin electrocoagulare, ligaturare a micilor vase care sân­gerează etc.). Dacă plaga este foarte gravă ea este curăţată chirurgical şi eventual suturată, sub anestezie locală sau anestezie generală.

Dupa un interval de 6 ore de la producerea plagii, ea prezinta un grad de contaminare ridicat şi medicul sau chirurgul riscă să n-o poată închide, sub sutură exista posibilitatea de aparitie a unei infectii (complicaţiile infecţioase sunt prevenite cu antibiotice).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea