Peroneu

Os lung situat la faţa externă a gambei, al cărei schelet îl constituie împreună cu tibia.

Peroneul se articulează în partea superioara cu tibia iar în partea de jos cu tibia şi cu astragalul. Extremitatea inferioară a peroneului (numită maleola externă), joacă rol în stabilitatea gleznei.

Fracturile părţii mediane a peroneului atunci când sunt izolate necesită o simplă imobilizare a gambei ( aproximativ 6 săptămâni – imobilizare cu gips sau nu ) . Cand fractura este insotita si de o fractură de tibie ele nu necesită vreun tratament specific, doar fractura de tibie este tratată.

Fracturile maleolei externe a peroneului sunt de două tipuri: simplă smulgere provocată de o entorsă gravă a gleznei (conduce la o dezinserţie a ligamentelor laterale) ; si  fractura care afecteaza şi extremitatea inferioară a tibiei, sau maleola internă, necesitand o interventie chirurgicala cu privire la reasamblarea fragmentelor osoase pentru raface articulatie gleznei .

Fractura extremităţii superioare a peroneului este în general insotita de fractura extremităţii superioare a tibiei (platoul tibial) iar atunci nu este tratată decât fractura de tibie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea