Peridural /A

[anestezie peridurală, anestezie epidurală.]

Tehnică de anestezie regională constând în injectarea unei soluţii de anestezic în spaţiul peridural (între vertebre şi dura mater, învelişul meningean cel mai exterior) si poate fi  realizată în regiunea cervicală, dorsală, lom­bară sau sacrală.

In regiunea lombară este utilizata în cursul operaţiilor ginecologice, ale căilor urinare sau ale membrelor inferioare, mai rar ale căilor digestive. Este utilizată pentru a diminua durerile postoperatorii în următoarele două zile după operaţie, în cursul naşte­rilor pentru atenuarea durerilor unei naşteri pe căi naturale sau pentru a realiza o cezariană.

In regiunea cervicală sau dorsală permite practicarea operaţiilor de tiroidă, ale organelor otorinolaringologice, ale arterelor carotide şi ale sânului.

Contraindicaţiile absolute sunt tulburările de coagulare şi luarea de medicamente anti­coagulante, hipovolemia (diminuarea volumului sangvin) şi hemoragia. Alte contraindicaţiile sunt febra şi orice stare infecţioasă în momentul anesteziei, malformaţiile coloanei vertebrale, precum şi unele boli cardiace.

Produsul injectat impregnează rădăcinile ner­voase şi anesteziază nervii care conduc senzaţia dureroasă. Numărul nervilor blocaţi depinde de cantitatea de lichid injectat. O peridurală este utilizata pentru operaţii cu durata maximă de 2-3 ore, cand este utilizata ca analgezie postoperatorie se poate intinde pe o perioad mai mare de timp.

Peridurala la femeile aflate în curs de a naşte se efectueaza cand dilataţia colului uterin a ajuns între 3 şi 5 centimetri. Este necesară o dezinfecţie riguroasă a locului unde se face injectare, urmată de o anestezie locală care să permită insensibilizarea pielii. Injecţia este realizată după amplasarea unei perfuzii intravenoase şi sub controlul tensiunii arteriale şi ritmului cardiac.

O peridurală poate declanşa o scădere a tensiunii arteriale şi/sau frisoane în timpul inter­venţiei si o retenţie tranzitorie a urinei după inter­venţie (necesită o sondare vezicală). Durerile de cap (rare) se tratează cu analgezice şi odihnă. n mod e

Aparitia unui hema­tom peridural (eveniment excepţional dacă sunt respectate contraindicaţiile) necesită un tratament chirurgical de urgenţă pentru a evita paralizia membrelor inferioare.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.