Pericardită

Inflamaţie a celor două foiţe ale pericardului seros.

Cele mai multe pericardite sunt de origine infecţioasă insa poate apare ca urmare a unei conectivite (boală a ţesu­tului conjunctiv al diverselor organe) sau a unui cancer.

Sunt 3 tipuri de pericardită: pericardita acută, pericardita uscată şi pericardita cronică constrictivă.

Pericardită acută – este o inflamaţie a pericardului seros care conduce des la apariţia de lichid între cele două foiţe ale sale. Cauzele cunoscute care duc la aparitia unei  pericardite acute sunt : infecţie virală (substanta dintre cele două foiţe este limpede) sau microbiană (substanta dintre cele două foiţe este purulentă), o tuberculoză, un cancer sau un reumatism articular acut, insa in cele mai multe situatii nu se cunoaste cazuza aparitiei .

Pericardita acută se manifesta printr-o durere toracică ce se amplifică la inspiraţie, si o stare febrila.

Evoluţia unei pericardite acute benigne este întotdeauna favorabilă fără tratament insa recidivele sunt frecvente.

Tratamentul este in functie de cauza ce a provocat pericardita iar daca lichidul cuprins în pericard este prea mare sunt practicate puncţii.

Pericardita uscată – inflamaţie a pericardului şi uneori constituie doar stadiul iniţial al unei pericardite acute cu efuziune.

Pericardita cronică constrictivă (complicaţie rară a unei pericardite acute tuberculoase) – inflamaţie a pericardului ce se caracterizeaza printr-o îngroşare importantă a constituenţilor pericardului, se constitue astfel un înveliş care strânge inima şi impiedica buna functioanare. Ingrosarea se poate face in cateva lui sau cativa ani.

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Boală gravă care a lovit România! Doi copii morți din cauza tusei convulsive