Periarterita nodoasa

Inflamaţie a peretelui arterelor de calibru mediu şi mic, care conduce la proasta irigarea a ţesuturilor (cauze putin cunoscute si afectează mai ales barbatii ).

Subiectul prezinta in prima faza : febră, pierderea în greutate, dureri articulare şi musculare.

In functie de localizarea inflamatiei avem :

  • Cardiovasculare –  afectare a coronarelor cu risc de infarct al miocardului, vascularitate distală cu fenomen Raynaud, uneori gangrena degetelor;
  • Cutanata  – purpură, urticarie, noduli subcutanaţi ;
  • Digestive  – dureri abdominale, diaree frecventă, eventual hemoragii digestive
  • Neurologice  – tulburări senzivomotoare periferice, afectare a sistemului nervos central (convulsii), hemoragie meningeană ;
  • Renala – glomerulonefrită cu insuficienţă renală, hipertensiune arterială severă;

Evoluţia bolii se face prin pusee succesive, prognosticul fiind grav în absenţa tratamentului.

Tratamentul permite stoparea evoluţiei în majoritatea cazurilor si utilizeaza corticosteroizi, imunosupresoare si plasmafereză (schimb plasmatic) existand riscul unor complicaţii (modificări cutanate, osteoporoză, infecţii).

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.