Periarterita nodoasa

Inflamaţie a peretelui arterelor de calibru mediu şi mic, care conduce la proasta irigarea a ţesuturilor (cauze putin cunoscute si afectează mai ales barbatii ).

Subiectul prezinta in prima faza : febră, pierderea în greutate, dureri articulare şi musculare.

In functie de localizarea inflamatiei avem :

  • Cardiovasculare –  afectare a coronarelor cu risc de infarct al miocardului, vascularitate distală cu fenomen Raynaud, uneori gangrena degetelor;
  • Cutanata  – purpură, urticarie, noduli subcutanaţi ;
  • Digestive  – dureri abdominale, diaree frecventă, eventual hemoragii digestive
  • Neurologice  – tulburări senzivomotoare periferice, afectare a sistemului nervos central (convulsii), hemoragie meningeană ;
  • Renala – glomerulonefrită cu insuficienţă renală, hipertensiune arterială severă;

Evoluţia bolii se face prin pusee succesive, prognosticul fiind grav în absenţa tratamentului.

Tratamentul permite stoparea evoluţiei în majoritatea cazurilor si utilizeaza corticosteroizi, imunosupresoare si plasmafereză (schimb plasmatic) existand riscul unor complicaţii (modificări cutanate, osteoporoză, infecţii).

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea