Percutie

Metodă de examinare clinică a organelor sau a cavităţilor interne constând în aprecierea sonorităţii sau a rezonanţei produse prin baterea cu varful degetelor pe pielea regiunii studiate (pe torace sau pe abdomen).

Percutia poate fi directă (percuţie nemediată) sau indirectă (percuţie mediată), în acest ultim caz un deget al unei mâini este interpus între piele şi degetul celeilalte mâini care efectuează percuţia.

De exemplu o diminuare a sonorităţii (matitate) in cazul unei percuţii a toracelui poate indica o pleurezie (boală caracterizată printr-o pleură umplută cu lichid), iar o sonaritate mai mare (timpanism) poate semnala un pneumotorax (boală caracterizată prin prezenţa de aer în pleură).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica