Peeling (exfoliatie)

[exfoliere, exfoliatie]

Procedeu chimic de distrugere a straturilor superficiale ale pielii, utilizat în dermatologie şi chirurgia estetică.

Peelingul permite diminuarea sechelelor acneei cat si in tratamentul ridurilor mici în asociere cu alte procedee terapeutice ( insotit de dermabraziune – polizare a pielii cu o freză rotitoare sau de injectarea sub riduri a diferite substanţe).

Prima etapa pentru executarea unui peeling este administrarea de derivaţi de vitamină A acidă cu câteva zile înaintea şedinţei de peeling. Adua etapa este pregatirea pielii ce se realizeaza prin curăţarea cu grijă cu un săpun uşor acid destinat eliminării particulelor grase.

Peelingul propiuzis consta in aplicarea cu o spatulă a pastei (pompozitiei chimice) pe suprafata ce urmeaza a fi tratata. Se recurge la una sau două aplicări în cursul şedinţei, produsul acţionează timp de 10 până Ia 40 de minute dupa care este îndepărtat.

Arsura provocată de un peeling se manifestă printr-o roşeaţă care durează între 24 şi 48 de ore urmata de aparitia de cruste pe o perioadă de 10 până la 21 de zile. Subiectul va avea timp de aproximativ două luni o pieleroz pal care se va revitaliza total şi îşi va regăsi aspecul normal.

Bridele sau cicatricele de mărime mică sunt uneori vizibile după un peeling în caz de eşec pot apărea pete colorate sau pot reapărea ridurile.

Pentru ca rezultatele unui peeling sa fie bune este necesar a nu ieşi din casă 7 zile dupa şedinţa de peeling şi de a nu se expune la soare timp de 3 luni, se evita astfel aparitia discromiei.

Ca si rezultatea sunt : micşorarea ridurilor mici pentru o perioadă limitată (de la o lună la un an) şi dispariţia defi­nitivă a micilor neregularităţi ale pielii (cicatrice). Este posibila în unele cazuri reapariţia micilor riduri. Peeling are efect mic asupra cicatricilor profunde.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being