Pancreasul (cancer al)

Tumoră malignă care se dezvoltă pe seama pancreasului exocrin (ţesutul glandular care secretă enzimele digestive), de cele mai multe ori sub forma unui adenocarcinom (cancer al ţesutului glandular), mai rar pe seama pancreasului endocrin (ţesutul glandular care secretă insulina), sub forma unui insulinom.

Adenocarcinom al pancreasu­lui este descoperit de cele mai multe ori tardiv si este caracterizat de  aparitia dureri epigastrice, pierdere în greutate, lipsă de poftă de mâncare, oboseală şi uneori vărsături. Tumorile capului de pancreas duce la aparitia unui icter, provocat prin compresia căii biliare principale de către tumoră.

Diagnosticul constă din diferite examene: ecografie, scaner abdominal, ecoendoscopie. Se observă uneori o creştere a nivelului sangvin al amilazei (enzimă pancrea­tică) şi o colestază (oprirea scurgerii bilei în căile biliare).

Tratamentul este chirurgical (ablaţia totală sau parţială a pancreasului). Atunci când ablaţia este imposi­bilă, cancerul fiind deja prea avansat, tratamentul constă în administrarea de analgezice şi în aportul nutriţional. Cancerul de pancreas are un prognostic sever.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica