Paludism (malarie)

Boală parazitară provocată de infestarea cu hematozoare (organisme unicelulare, un tip particular de protozoare) din genul Plasmodium. SlNONIM:.

Există patru specii de hematozoare ale paludismului: Plasmodium falciparum. Plasmodium vivax, Plasmodium ovale şi Plasmodium malariae. Aceşti paraziţi trăiesc in ficatul omului, apoi în globulele sale roşii pe care le distru­g (hemoliză responsabilă de o anemie) acest lucru ducand la declansarea accesului febril.

Paraziţii se transmit omului prin înţepă­turile anofelilor (specie de ţânţari) femele infestate, parazitii sunt prezenţi în saliva ţânţarului si patrund pătrund astfel în sângele uman. Ei mai pot fi transmişi şi în cursul unei transfuzii sangvine, ori de la mamă la făt în timpul sarcinii.

Paraziţii invadează mai întâi ficatul, apoi globulele roşii în care se multiplică,globulele roşii se destramă şi eliberează paraziţii infestând atunci alte globule roşii care devin capabile să infesteze la rândul lor ţânţarii în cursul înţepării unei persoane infectate .

Perioada de incubaţie (timpul scurs între înţepătura ţânţarilor şi apariţia simptomelor) durează 1-2 săptămâni, dar se poate prelungi până la mai multe luni dacă subiectul a luat medicamente antipaludice în scop preventiv. In acest ultim caz crizele dacă apar sunt benigne si pot să se manifeste tardiv după întreruperea tratamentului.

Crizele de paludism sunt insotite de acces de febră de 40 sau de 41°C şi frisoane. Puseele de febră se produc din două în două zile (febră terţă), mai rar în fiecare zi (febră cotidiană) sau din trei în trei zile (febră cvartă).

Doar parazitul Plasmodium falciparum este cauza unui accident pernicios (acces de febră mortal în absenţa tratamentului).

Parazitii pot fi pusi in evidenta prin examen microscopic efectuat pe un frotiu de sânge.

Atunci când crizele de paludism se repetă des, timp de mai mulţi ani şi când sunt prost îngrijite, se insta­lează un paludism visceral caracterizat de anemie, icter, o splină care creşte şi se poate rupe, şi o stare de mare oboseală.

Tratamentul cansta in administrarea de chinina, putand fii utilizate artemeterul, clorochina, meflochina sau halofantina.

Prevenirea se realizeaza prin folosirea medicamentelor antipaludice încă dinainte de a pleca într-o ţară în care se întâlneşte paludismul, pe toată durata şederii în acea ţară şi o perioadă de timp după întoarcerea din ţara res­pectivă. Plasmodium falciparum a dobândit rezistenţă faţă de clorochină, în acest caz va trebui să se utilizeze, dacă şederea în respectiva ţară nu depăşeşte 3 luni, meflochina în prize săptămânale iar tratamentul trebuie să fie urmat încă 3 săptămâni după întoarcere. Dacă durata şederii este mai mare de 3 luni, va fi necesar să se ia în fiecare zi clorochină şi proguanil, tratamentul trebuind să fie urmat şi după întoarcere, timp de două luni. Este obligatorie utilizarea plasei împotriva ţânţarilor (musticar), plasă îmbibată cu insecticid, care permite îndepărtarea ţânţarilor.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.