Ovulatie (pontă ovulară)

[pontă ovulară]

Eliberare a unui ovul de către ovar.

Ovulaţia este un fenomen ciclic care începe la pubertate şi încetează la menopauză.

La fiecare ciclu menstrual la suprafaţa ovarului un folicul se umflă şi se rupe eliberând ovulul pe care il conţine. Ovulul eliberat cade în vecinătatea pavilionului trompei uterine (trompa lui Fallopio) de unde este preluat de către franjele tubare şi este trimis spre uter. Foliculul care a eliverat ovulul degenerează şi se transformă în corp galben.

Ovulaţia nu produce în general nici un simptom insa unele femei resimt o durere laterală în burtă sau au o mică pierdere de sânge. Aflarea datei ovulaţiei se poate face prin studiul curbei de temperatură în cursul ciclului menstrual.

Curba termice cuprinde un platou sub temperatura de 37°C, urmat de un platou deasupra temperaturii de 37″C. Ovulaţia se produce în prima zi de ridicare a temperaturii.

O absenţă a ovulaţiei poate avea mai multe motive: o insuficienţă hormonală, o contracepţie orală (estroprogestative), unele medicamente. Inducerea artificială a ovulaţiei prin admi­nistrarea de hormon foliculostimulant şi de hormon lutei­nizant purificaţi este utilizata in tratamentul unor sterilităţi. O absenţă a ovulaţiei nu implica în mod necesar o amenoree (absenţa fluxului menstrual).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.