Osteoporoza

Diminuare treptată a tramei proteice a osului cauzata de aparitia unui dezechilibru între activitatea osteoblastelor (celule care asigură formarea ţesutului osos) şi cea a osteoclastelor (celule care asigură distrugerea ţesutului osos), care rămâne totuşi normal mineralizată.

Micsorarea tramei proteice osoase este un fenomen natural (osteopenie fiziologică) datorat fenomenului de îmbătrânire insa intensificarea acestui proces duce la aparitia osteoporazei ( osul isi pierde din densitate ). 

Osteoporoza are la origine o multitudine de cauze, cea mai obişnuită este osteoporoza  postmenopauză, la menopauză nivelul de estrogeni (hormoni protectori ai ţesutului osos) suferă o scadere iar nivelul corticosteroizilor (hormoni care cresc resorbţia osoasă) rămâne constant. Osteoporoza senilă se observă mai ales la femeia trecută de 60 ani fiind favorizată de sedentarism, de absenţa expunerii la lumina naturală (care permite sintetizarea vitaminei D de către piele), de un regim sărac în calciu şi în proteine.

Osteo­poroza mai proate fi şi de origine endocrină sau medicamentoasă: excesul de hormoni tiroidieni (legat de o hipertiroidie sau de un tratament prost dozat al unei hipotiroidii) sau paratiroidian (prezenţa unui adenom pe una dintre glandele paratiroide), de corticosteroizi (boala lui Cushing, tratamentul cu corticosteroizi) etc. Aceste osteoporoze pot surveni la orice vârstă.

Fracturile sunt principalele mani­festări ale osteoporozelor. Locul de producere a fracturilor variază în funcţie de cum micşorarea densităţii osoase afectează osul cortical sau osul spongios.

Foarte des o tasare vertebrală sau o trans­parenţă excesivă la radiografie permit detectarea unei osteoporoze. Evoluţia tasării poate fi urmărită măsurând cu regularitate înălţimea pacientului. O tasare vertebrală duce la pierderea în înălţime a 1-2 centime chiar 15-20 centimetri in cazul unor tasari vertebrale multiple.

Tratamentul osteoporozei postmenopauza constă în luarea de estrogeni naturali. Tratamentul osteoporozelor endocrine sau medicamentoase este cel al cauzei lor.

Osteoporoza poate fi prevenita prin exerciţiul fizic (mers, practicarea regulată a unor activităţi sportive insa fara exagerari) ;  alimentaţia să fie bogată în calciu şi în proteine (lapte, produse lactate, carne, peşte) şi să se limiteze consumul de alcool şi fumatul.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal