Meningita: ce este meningita

Inflamaţie a meningelor cu sau fara modificarea lichidului cefalorahidian pe care acestea îl conţin între ele.

Marea majoritate a meningitelor au origine infecţioasa iar lichidul cefalorahidian este purulent sau limpede. Reacţia infla­matorie a meningelui intervine si in bolile canceroase sau conectivitele (lupus eritematos, sarcoidoză etc.).

Meningitele purulente – sunt cauzate de infecţia cu o bacterie, meningococ, pneumococ sau Haemophilus influenzae.

Meningita cu meningococ (meningită cerebrospinală) imbraca forma unor epidemii în colec­tivităţile de copii sau de adulţi tineri. Pot exista si purtători sănă­toşi ai germenelui (găzduiesc germenele în mucoasa faringelui) infectarea altor subiecti facandu-se pe calea aerului.

Meningita cu pneumococ apare dupa o infecţie a cavităţilor interne ale urechii sau a sinusurilor feţei, a unei infecţii respiratorii evoluţia sa fiind severa.

Meningita cu Haemophilus influenzae este severă la copiii sub vârste de 3 ani.

Boala isi face prezenta printr-o febră, dureri de cap, vărsături, durere şi redoare a coloanei vertebrale şi fotofobie (senzaţie neplăcută la lumină). Apariţia unei purpure peteşiale (hemoragii cutanate punctiforme) este caracte­ristică meningococului.

Absenţa tratamentului duce la afectarea creierului (meningoencefalită), comă, tulburări de comportament, paralizii, convul­sii. Daca germenele a trecut în sânge acesta difuzeaza în organele interne ducand la o septicemie ful­gerătoare care evoluează în câteva ore.

Meningita purulentă este o urgenţă medicală diagnosticul fiind stabilit prin puncţie lombară. Tratamentul constă în anti­bioterapie pe cale intravenoasă şi durează aproximativ zece zile pentru meningitele cu meningococ, cel puţin două săptămâni pentru meningitele cu pneumococ sau cu Haemo­philus influenzae.

Meningitele cu lichid cefalorahidian limpede –  sunt cauzate în mod excepţional de către o ciupercă microscopică, mai des de către o bacterie (bacilul lui Koch. Usteria monocytogenes, rickettsie) sau de către un virus (meningită virală).

Subiectul prezinta un sindrom meningean : dureri de cap, vărsături, durere şi redoare a coloanei vertebrale şi fotofobie (senzaţie neplăcută la lumină), diagnosticul constă în puncţia lombară.

Tratamentul este funcţie de cauza infecţioasă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?