Marfan (sindrom)

[sindromul Marfan]

Afecţiune ereditară a ţesutului conjunctiv ce conduce la anomalii ale inimii, ale scheletului şi ale ochilor.

Afecţiunea este diagnosticată după vârsta de 10 ani, subiecţii sunt slabi, foarte înalţi, tonicitatea musculară este redusă, dezvoltarea intelectuală este insa normala.

Anomaliile scheletului –  se manifesta printr-o alungire a membrelor, degete sunt sub forma de gheare de păianjen, articulaţiile sunt moi. Partea din faţă a tora­celui este deformată în pâlnie (depresiune la partea de jos a sternului). Subiecţii pot prezenta o scolioză şi o accentuare a cifozei dorsale (spate rotunjit), faţa şi palatul sunt drepte.

Anomaliile cardiovasculare – se manifestă printr-o dilataţie cu sau fără anevrism a aortei ascendente, sau printr-un prolaps valvular mitral.

Anomalia oculară cea mai frecventă este o ectopie (de­plasare) a cristalinului, ce conduce la miopie.

Nu există un tratament al bolii în sine.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being