Lacrimal (aparat)

Totalitate a organelor care secreta şi excretă lacrimile şi pelicula lacrimală.

Aparatul lacrimal secretoriu cuprinde glanda lacrimală situată în spatele marginii superioare a orbitei (la unghiul extern) şi asigură secreţia lacrimală reflexă (lacrimi).

Aparatul excretor cuprinde punctele lacrimale (orificii mici situate pe marginea liberă a pleoapelor la extremitatea internă a acestora), canaliculele lacrimale urmează acestora si se continua spre interior către sacul lacrimal situat între unghiul intern al ochiului şi peretele nazal (este legat de cavitatea nazală prin canalul lacrimonazal).

Lacrimile protejează corneea, aduc elementele hrănirii sale şi ajuta la eliminarea corpilor străini, prin procesul de lubrefiere împiedică ulcerarea ei.  Prin clipire pelicula lacrimala lubrifieaza conjunctiva.

Aparatul lacrimal se degradeaza cu vârsta, iar secreţia de lacrimi se micşorează. Micsorarea secreţiei lacrimale poate fi cauzata de : unele medicamente, de o hipertiroidie sau o conectivită, de boli autoimune de eversiunii (întoarcerii) a punctului lacrimal prin anomalia poziţiei pleoapei inferioare sau din cauza unui obstacol pe calea lacrimală de origine congenitală (imperforaţia canalului lacrimonazal), urmare a unui tratraumatism (îngustare cicatriceală, arsura), urmare a unei tumori sau inflamatorie (dacriocistită).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica
Cel mai nou articol Video: