Lacrimal (aparat)

Totalitate a organelor care secreta şi excretă lacrimile şi pelicula lacrimală.

Aparatul lacrimal secretoriu cuprinde glanda lacrimală situată în spatele marginii superioare a orbitei (la unghiul extern) şi asigură secreţia lacrimală reflexă (lacrimi).

Aparatul excretor cuprinde punctele lacrimale (orificii mici situate pe marginea liberă a pleoapelor la extremitatea internă a acestora), canaliculele lacrimale urmează acestora si se continua spre interior către sacul lacrimal situat între unghiul intern al ochiului şi peretele nazal (este legat de cavitatea nazală prin canalul lacrimonazal).

Lacrimile protejează corneea, aduc elementele hrănirii sale şi ajuta la eliminarea corpilor străini, prin procesul de lubrefiere împiedică ulcerarea ei.  Prin clipire pelicula lacrimala lubrifieaza conjunctiva.

Aparatul lacrimal se degradeaza cu vârsta, iar secreţia de lacrimi se micşorează. Micsorarea secreţiei lacrimale poate fi cauzata de : unele medicamente, de o hipertiroidie sau o conectivită, de boli autoimune de eversiunii (întoarcerii) a punctului lacrimal prin anomalia poziţiei pleoapei inferioare sau din cauza unui obstacol pe calea lacrimală de origine congenitală (imperforaţia canalului lacrimonazal), urmare a unui tratraumatism (îngustare cicatriceală, arsura), urmare a unei tumori sau inflamatorie (dacriocistită).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?