Icter

[gălbinare]

Colorare în galben a pielii, scleroticii (albul ochiului) şi a mucoaselor, din cauza acumulării în sânge a bilirubinei (pigment derivat din hemoglobina).

Există două tipuri de bilirubină: bilirubină zisă liberă (neconjugată) rezultata în cursul distrugerii globulelor roşii, insolubilă în apa (nu trece în urină), se transformă în ficat prin legare de albumina în bilirubină con­jugată, solubilă în apă şi excretată în urină.

Din acest motiv se disting două mari tipuri de icter: primul este dat de o distrugere excesivă de glo­bule roşii (anemie hemolitică) sau de un deficit enzimatic ereditar al celulelor hepatice (sindromul lui Gilbert); al doilea se manifestă în cursul bolilor de ficat şi ale căilor biliare (hepatită virala sau toxică, infecţie bacteriana, ciroza, febră glabenă, tumoră malignă, litiază infectată).

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?