Gourgerot-Sjogren (sindrom al lui)

[sindrom uscat]

Boala caracterizata de o afectare oculară (senzaţie de arsură sau de corp străin, o absenţă a lacrimilor sau o lăcrimare de iritaţie) si o afectare a glandelor salivare (uscăciune bucală, jena in deglutitie, arsuri ale gurii, fisuri ale comisurilor buzelor şi ale limbii, afectare a gingiilor si a dintilor) .

Sindromul lui Gourgerot-Sjogren afectează mai ales femeile trecute de 40 de ani. El este fie un sindrom izolat, fie urmare a unei conectivite (poliartrită reumatoidă, lupus eritematos diseminat, sclerodermie) sau unei afecţiuni autoimune (tiroidită, hepatită cronică activă, ciroză biliară primitivă).

 

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Răzvan Stavri, SANADOR: despre tratamentul pentru hemoroizi