Coagulare

Procesul de transformare a sângelui lichid în gel semisolid, urmare a unui sir de reacţii chimice (diferite substraturi şi enzimeplasmatice) ce duc la transformarea unei proteine solubile (fibrinogenul) într-o proteină insolubilă (fibrina) care formează armatura cheagului.

O slaba coagulare conduce la un risc ridicat in producerea de hemoragii si poate fi cauzata de trombopenii (cantitate insuficientă de plachete), de o carenţa în diferiţi factori ai coagulării sau urmare a unei anomalii a vaselor sangvine.

Hipercoagularea cresterea riscului de formare a cheagurilor într-o arteră sau într-o venă, si este cauzata de o creştere a nivelului factorilor de coagulare, de o diminuare a cantităţii de enzime anticoagulante, de o încetinire a fluxului sangvin.

Problemele legate de coagu­lare sunt diagnosticate prin examene ale procesului coagulării sângelui şi prin numărători ale elementelor constitutive ale sangelui ce participa la procesul de coagulare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal