Chelbe

Infecţie a pielii capului provocată de o ciupercă microscopică din grupa dermatofiţilor.

Chelbea este contagioasă şi transmisibilă de la animal la om, sau de la bolnav la o persoană sănătoasă.

Chelbea favica (favusul) are la origine un dermatofit din genul Trichophyton – caracterizata de  mici plăci de puroi acoperite cu o crustă, în centrul cărora se găseşte un fir de păr.

Chelbele tondante sunt fie de tip microsporic, fie de tip tricofitic. Formele microsporice datorate unui dermatofit din genul Microsporon, se manifestă prin plăci mari fără păr puţin numeroase. Formele tricofitice cauzate de Trichophyton, este caracterizata de plăci foarte mici (mai puţin de 2 centimetri diametru), mai numeroase şi acoperite cu păr foarte scurt, rupt.

Kerionul este cauzat de un dermatofit din genul Trichophylon – caracterizat de o vignietă supraînălţată împestriţată de mici „puţuri” de unde ţâşneşte puroi şi prin care iese părul căzut.

Tratamentul consta in raderea zonelor atinse şi administrarea de antifungice (grizeofulvină, imidazol) pe cale orală.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.