Caragenan

Caragenanul este un aditiv folosit pentru îngroşarea, emulsionarea şi conservarea alimentelor şi băuturilor. Este un ingredient natural care provine din algele roşii şi se regăseşte în laptele de nuci, produsele din carne şi iaurt.

Până la sfârşitul anilor 1960 au existat numeroase controverse cu privire la beneficiile carangenanului în privinţa sănătăţii. Unele studii au sugerat că acesta este un declanşator al inflamaţiilor, ulcerului gastrointestinal şi că reprezintă un pericol pentru sistemul digestiv.  În acea perioadă, oamenii au cerut ca alimentele care conţineau caragenan să aibă o etichetă de avertizare sau să fie scoase de pe piaţă.

Caragenan: pericole şi efectele negative

Este posibil ca produsele care conţin caragenan să fie etichetat ca fiind ”naturale”, dar câteva studii au arătat că acest ingredient poate produce sau cauza inflamaţii, balonare, sindromul, sindrom de intestin iritabil, intoleranţă la glucoză, cancer de colon şi alergii alimentare. Inflamaţiile la rândul lor pot duce la boala de intestin inflamat, artrită, tendonită şi colecistită acută.

Alimente care conţin caragenan

Caragenanul tinde să se afle în produsele vegane. Fiind o plantă este folosită pentru a înlocui gelatina, care este în mare parte realizată din părţi animale.

Printre principalele surse de caragenan se numără:

  • ciocolata cu lapte
  • brânza de vacă
  • frişca
  • îngheţata
  • laptele de migdale
  • laptele de cocos
  • laptele de soia
  • laptele de orez

Caragenanul nu are valori nutriţionale aşa că, odată ce renunţi la alimente care conţin acest ingredient, nu pierzi nimic. Vestea bună este că înlocuirea alimentelor vegane care să nu conţină caragenan este posibilă.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica