Biermer (Boala lui Biermer sau Anemie pernicioasă)

[Anemie pernicioasa]

Este o afecţiune determinate de carenţa sau lipsa vitaminei B12 din organism. Cauza este scădera absorbţiei din stomac a vitaminei, incriminate fiind hiposecreţia de acid clorhidric sau absenţa genetică a celulelor ce scretă factorul intrinsec. Vitamina B12 are multiple roluri dintre care, cele mai importante sunt: rol în sinetza AND, în funcţionarea normală a sistemului nervos, în sinteza de celulelor în măduva hematogenă (formarea de globule albe, trombocite).

Semnele de carenţă debutează şi sunt asem;nătoare cu cele ale majorităţi anemiilor: paloare, stare de oboseală, tulburări ale respiraţiei. Diagnosticul se pune pe rezultatele tubajului gastric, prin testul lui Shilling (test în patru etpae, desfăşurat pe un interval de mai multe zile), puncţie ososasă şi efectuarea mielogramei.

Tratamentul constă din administrare de vitamina B12 pe cale injectabilă până la dispariţia semnelor de anemie şi corectarea deficitului, urmată de administrate lunară pe tot timpul vieţii, pentru prevenirea apariţiei unui alt episod anemic.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Tags:
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica