Betastimulant

Substanţă medicamentoasă care poate imita, suplini efectul adrenalinei, noradrenalinei, dopaminei (catecolamine). Ca utilizări terapeutice, catecolaminele (sau beta adrenergicele) sunt folosite petnru a dialata bronhille în tratamentul crizei sau de fond al astmului în obstrucţii bronşice de late cause, sau în anumite cazuri în gineoclogie, când se urmăreşte scăderea contracţiilor uterului gravid pentru prevenirea naăterii premature sau în naumite faze ale naşterii cu dificultate sau risc.

Betastimulatele au efete secundare improtante,d e accea nu se utilizează la pacineţii cuscuţi cu crize de angor, infarct misocardic şi se folosesc cu preacuţie în asociere cu medicamente tip digital, antidepresive IMAO, medicaţie anti-diabetică sau când este necesară o administararea unei anestezii.

Efectele secundare nedorite sau adverse sunt: agiatţie, tremor al extremităţilor, ame]eală, dureri de cap, greaţă, vomă, palpitaţii, creşterea ritmului de contracţie al inimii, creşterea valorii glicemiei,reacii tip alergie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being