Antiinflamator

Substanţă de origine naturală sau de sinteză folosită în scopul reducerii inflamaţiei.

Antiinflamatoarele se adresează simptomelor inflamaţiei atunci când aceasta devine amplă, deranjantă pentru întreg organismul şi nu tratează cauza – nu distrug microbii, bacteriile, de exemplu.

Se pot administra pe cale cutanată, orală, injectabilă, au reacţii neplăcute asupra altor organe (stomac) şi pot determina apariţia unor complicaţii sau reacţii importante, de aceea un pacient aflat în tratament cu antiiflamatorii necesită supraveghere medicală.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) practic opresc formarea unor substanţe – prostaglandine – , răspunzătoare de apariţia manifestărilor inflamaţiei. Se folosesc în schemele de tratament ale diferitelor forme de reumatism, post traumatisme, în durerile provocate de spasme sau colici (renale, biliare), în gineocologie (dismenoree). Sunt contraindicate celor cu leziuni gastrice, celor care sunt în tratament cu anticoalgulante, la pacienţii alergici la aspirină, sau în cazul celor care urmează un tratament cu medicamente care le influenţează rata de eficienţă şi eliminare a antiinflamatoriilor.

Antiinflamatoarele steroidiene (corticosteroizi) sunt similare hormonilor secretaţi de glandele suprarenale. Se instituie un tratament cu corticosteroizi atunci când inflamaţia este foarte puternică sau când se dovedeşte a fi o afecţiune tip poliartrită reumatoidă, alergii, anumite stadii de leucemie, etc. Efectele secundare sunt mai importante decât în cazul nesteriodienelor – acnee, osteoporoză, hiperglicemie, ulcer gastric, probleme renale sau de imunitate.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”