Adrenalină (Epinefrină)

[epinefrină]

Hormonul produs de glandele suprarenale care are rol important în cadrul lanţului funcţional al sistemului nervos simpativ. Este sinonim cu epinefrina.

De producerea hormonului adrenalină este responsabilă glanda suprarenală, mai precis zona medulară (medulosuprarenala). Stresul, frica, pericolul, emoţiile determină stimularea sistemului simaptic care stimulează secreţia adrenalinei şi eliberarea ei în organism.

La rândul ei, adrenalina intervine în răspunsul organismului de tip „fugă sau luptă”: creşte tensiunea arterială, forţa de contracţie şi ritmul cardiac, determină dilatarea bronhiilor şi intensificarea respiraţiei, creşte nivelul glucozei din sânge – sursa rapidă de energie pentru toate celulele organismului.

Este produsă pe cale sintetică încă de la începutul secolului 20, cea mai utilizată formă de administrare fiind cea injectabilă.
 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica