Acidoză

Creşterea concetraţiei de acid în sânge şi lichidele interstiţiale. Poate produce o dereglare semnificativă a echilibrului acido-bazic al organismului şi are mai multe cauze şi manifestări.

  • Acidoza metabolică – este consecinţa unei sinteze crescute de acizi în organism sau prin pierderea de baze în cazul diareei (pierdere rapidă de bicarbonat de sodiu). Principala cauză este eliminarea insuficientă a acizilor prin urină – acidoză renală. O formă de acidoză metabolică este acidocetoza şi poate surveni în cazul unei persoane cu diabet zaharat prost tratat şi, într-o măsură mai mică, la persoanele care ţin post drastic, mai mult timp. Alt exemplu de acidoză metabolică este cea declanşată de o intoxicaţie cu acid acetilsalicilic.
     
  • Acidoza respiratorie – reprezintă o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce în momentul în care prin respiraţie nu se realizează în mod eficient eliminarea bioxidului de carbon. Acesta rămâne în sânge, se dizolvă şi formează acid carbonic, un acidifiant important al sângelui. 

    Acidoza respiratorie poate fi, la rândul ei, acută, cauzată de inhibarea activităţii centrilor nervoşi respiratori, aşa cum se întâmplă în cazul asfixiilor prin înec, al paraliziilor respiratorii  din poliomielită, administrării de medicaţie cu extract de curare sau medicamente hipnotice. Acidoza respiratorie poate fi şi cronică, cu manifestări mai puţin spectaculoase, în bronşita cronică, emfizem, cifoscolioză (prin reducerea capacităţii respiratorii datorită modificărilor cutiei toracice).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica