Aciditate gastrică

Compoziţie chimică specifică stomacului, datorată secretării de către glandele mucoasei gastrice a sucului gastric. Acesta are pH acid, în principal datorită acidului clorhidric (distruge bacteriile şi favorizează acţiunea pepsinei), la care se adaugă pepsina (enzima ce degradează proteinele), mucus, minerale şi factorul intrinsec, component esenţial pentru absorbţia vitaminei B12 la nivelul intestinului subţire.

Scăderea acidităţii gastrice este o cauză a apariţiei pelagrei, a unor anemii, dar este şi un semn al unor tumori gastrice. Poate apărea şi la persoane sănătoase, cel mai frecvent la vârsta a treia, după un stres puternic.

Creşterea acidităţii – hiperaciditate gastrică – poate fi trecătoare. Senzaţia de acru şi arsurile de stomac semnifică o astfel de hipersecreţie acidă trecătoare provocată dacă dieta a conţinut unele alimente sau băuturi tip: grăsimi prăjite, alcool, băuturi carbogazoase, condimente puternice (ardei, piper). Cronic, aciditatea gastrică se manifestă în ulcerele gastro-duodenale, la fumători şi mari consumatori de cafea şi alcool.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.