Sângerarea gingiilor: cauze

Sângerarea gingiilor poate avea mai multe cauze, printre acestea numărându-se diabetul, deficitul de vitamine, menopauza şi perierea incorectă a dinţilor.
  • Publicat:
Sângerarea gingiilor: cauze

Atunci când ne gândim la sănătatea dentară primul lucru care ne vine în minte este îngrijirea dinţilor şi prevenirea apariţiei cariilor. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, aspune că o atenţie la fel de mare trebuie acordată şi gingiilor, sângerarea lor la periaj fiind nu doar un motiv de disconfort, ci uneori chiar şi un semn al unor alte probleme mai serioase de sănătate.

În cele mai multe cazuri, gingiile umflate şi sângerânde reprezintă un semn de gingivită, o problemă întâlnită frecvent şi care poate fi tratată relativ simplu. În alte cazuri, sângerarea gingiilor poate fi un semn al unui stil de viaţă mai puţin sănătos sau, din păcate, un simptom al unor afecţiuni mai grave, cum ar fi diabetul.

Gingivita

Sângerarea gingiilor poate fi un semn de gingivită, o afecţiune frecventă şi nu foarte gravă a gingiilor, cauzată de acumularea de placă bacteriană. “În cazul gingivitei gingiile se vor prezenta iritate, roşii şi umflate, sângerând la periaj. Problema poate fi tratată relativ uşor, printr-o igienă dentară mai riguroasă: periaj de cel puţin două ori pe zi, folosirea de apă de gură şi aţă dentară şi, bineînţeles, vizite regulate la medicul dentist”, recomandă specialistul ortodont.

O tehnică incorectă de periaj

În încercarea de a păstra sănătatea dinţilor, unele persoane pot avea o tehnică de periaj mult prea agresivă pentru gingii, care sunt făcute din ţesut delicat.

“Indiferent dacă se optează pentru o periuţă de dinţi manuală sau electrică, este recomandată alegerea uneia cu peri moi şi cu capete rotunjite. Pentru a curăţa eficient dinţii şi gingiile sunt indicate în timpul periajului mişcările blânde, circulare, pentru a evita iritarea gingiilor şi, implicit, senzaţia de durere, sângerarea sau chiar retracţia gingivală”, spune dr. Mihaela Dan.

Consumul de tutun

Utilizarea ţigărilor şi a altor produse din tutun poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea gingivală. Studiile arată că fumatorii au mult mai multe şanse de a dezvolta boli ale gingiilor, favorizând sensibilitatea lor şi chiar sângerarea la periaj.

Deficienţa de vitamina C şi K

Inflamarea şi sângerarea gingiilor poate fi un efect al lipsei vitaminelor C şi K. Vitamina C ajută ţesuturile să se vindece şi întăreşte oasele şi dinţii, în vreme ce vitamina K ajută la coagularea sângelui şi protejează oasele. În cazul în care dieta nu asigură un aport suficient din aceste vitamine sau organismul nu le absoarbe bine, poate apărea sângerarea gingiilor.

Problemele hormonale

S-a constat că unele femei au probleme gingivale în timpul pubertăţii, menstruaţiei, sarcinii şi menopauzei. “Creşterea nivelului de hormoni în timpul pubertăţii poate favoriza implicit şi creşterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor, care devin roşii, umflate şi sensibile. Alte femei pot observa că gingiile sunt roşii, inflamate şi mai predispuse spre a sângera cu puţin timp înainte de fiecare ciclu – problema care se diminuează după începerea perioadei menstruale.

Gingivita de sarcină debutează, de obicei, în a doua sau a treia lună de sarcină şi continuă până în luna a opta, cauzând senzaţia de gingii dureroase, umflate, precum şi sângerarea lor. Utilizarea produselor anticoncepţionale poate provoca probleme similare, care pot apărea – deşi mai puţin frecvent – şi în cazul menopauzei”, explică medicul Mihaela Dan.

Diabetul

Sângerarea sau umflarea gingiilor poate fi un simpton al diabetului de tip 1 sau de tip 2. “În cazul persoanelor care se confruntă cu diabetul, cavitatea bucală nu este la fel de puternică în combaterea microbilor, existând un risc mai mare de a dezvolta infecţii cum ar fi gingivita”, atenţionează specialistul ortodont.

Dacă schimbarea obiceiurilor de îngrijire orală şi o dietă sănătoasă nu sunt suficiente pentru stoparea sângerării gingivale, pasul următor ar trebui să fie o întâlnire cu medicul dentist. Acesta va examina dinţii şi gingiile şi va determina dacă există o afecţiune mai gravă, recomandând totodată un plan de tratament.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”