Gingivita: cauze, primele semne, soluţii şi tratament

Medicul stomatolog Adrian Mina ne-a vorbit despre gingivită şi cauzele apariţiei acestei afecţiuni.
  • Publicat:
Gingivita: cauze, primele semne, soluţii şi tratament
FOTO: Adrian Mina, medic stomatolog / Gingivita: cauze, primele semne, soluţii şi tratament

Una dintre cele mai comune afecţiuni cu care din ce în ce mai multe persoane se confruntă este gingivita. Lipsa unei igiene dentare eficiente duce la apariţia şi agravarea problemelor, iar şansele de vindecare se diminuează. Medicul stomatolog Adrian Mina ne vorbeşte de modalităţile în care ne putem îmbolnăvi gingiile, pentru că nu doar o igienă precară duce la gingivită, dar şi cum să stăm departe de aceste complicaţii.

Ce este gingivita?

“Gingivita reprezintă inflamaţia ţesutului gingival, mai precis inflamaţia gingiei situată la baza dinţilor şi a papilei gingivale – gingia situată între dinţi. Această afectiune poate să fie indusă de acumularea de placă bacteriană sau de afecţiuni sistemice, de administrarea unor medicamente sau de o carenţă alimentară”, spune medicul Adrian Mina.

De ce apare placa bacteriană

Gingivita de cauză bacteriană se formează din cauza acumulării de placă bacteriană pe suprafaţa netedă a dinţilor.

“Formarea plăcii bacteriene este un proces fiziologic şi începe la o oră după realizarea periajului dentar. Se acumulează de microorganisme, toxine bacteriene şi produşi de reacţie sub forma unui biofilm. Pe parcursul unei zile, acest biofilm devine placă bacteriană deoarece aderară microorganisme, resturi alimentare şi produşi de reacţie. Dacă aceasta placă bacteriană nu se îndepărtează la sfârşitul zilei, depunerea continuă şi placa devine matură. Ea va fi apoi mineralizată apărând tartrul dentar. Acesa este depozitul gălbui-brun de la baza dinţilor, cu o consistenţă dură”, spune medicul stomatolog.

Primele semne ale apariţiei gingivitei

Când apare gingivita de cauză microbiană, culoarea gingiei se schimbă din roz deschis în rosu, gingiile se tumefiază şi apar sângerări la periaj sau chiar când mâncăm.

“Pe termen lung, acest tip de gingivită devine periculos şi se poate transforma în boală parodontală. Totuşi, există situaţii în care avem gingivită, dar semnele de mai sus nu sunt vizibile. Gingia pare sănătoasă, astfel că doar medicul stomatolog poate descoperi apariţia bolii”, menţionează medicul stomatolog Adrian Mina.

Cauzele apariţiei gingivitei

“Gingivita neindusă de placa bacteriană poate să apară în patologii sistemice de tipul diabetului zaharat, sida sau în stări fiziologice (menopauza, ciclul menstrual sau sarcina) şi este datorată modificărilor sistemice apărute în cursul acestor patologii.Carenţa de vitamina C determină, de asemenea apariţia gingivitei. O altă cauză o reprezinta tratamentele medicamentoase din cursul unor afecţiuni generale precum epilepsia, bolile cardiovasculare, administrarea de anticoncepţionale”, spune specialistul.

Soluţii şi tratament

Tratamentul gingivitei de cauză microbiană indusă de placa bacteriană îşi are originile în igiena de zi cu zi a fiecărui pacient.

“O igienă dentară judicios realizată împiedică apariţia gingivitei şi păstrează gingia în starea sa normală, roz şi fără sângerare la periaj. Uneori însă, chiar şi cu o igienă dentară satisfăcătoare, gingivita îşi face simţita prezenţa, iar atunci intervine consultaţia la medicul stomatolog şi tratamentul de specialitate. În ceea ce priveşte gingivita neindusă de placa bacteriană, cauza nefiind una dentară, rezolvarea se găseşte în afecţiunea de bază sau tratamentul medicamentos şi, de cele mai multe ori, implicaţia dentară are o importanţă mult redusă faţă de afecţiunea sistemică”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân