Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Abcesul pulmonar

Boli si afectiuni, Foto: 123rf.com

Descriere abces pulmonar

Abcesul pulmonar reprezinta necroza parenchimului pulmonar de cauza infectioasa, cu aparitia de colectie purulenta, care se dreneaza prin bronhia aferenta, rezultand o cavitate pulmonara (“gaura in plaman”).

Variatii:
• Pneumonia necrotizanta sau gangrena pulmonara: necroza pulmonara cu multiple cavitati mici (evolueaza spre abces)
• Abcesul pulmonar: extensia necrozei pulmonare din aproape in aproape, cu aparitia unei cavitatii pulmonare de mari dimensiuni

Generalitati:
In mod normal arborele bronsic este steril prin filtrarea microorganismelor inhalate la acest nivel. In schimb in orofaringe exista o flora polimicrobiana saprofita, care nu este patogena (formata in special din bacterii anaerobe care se gasesc in spatiile gingivale), dar daca trece de filtrul bronsic devine agresiva si determina infectii de tract respirator inferior.

Clasificarea abcesului pulmonar:

In functie de durata simptomelor de la debutul bolii pana la momentul prezentarii la medic:
- abces acut – simptome cu durata mai mica de 4 saptamani
- abces cronic - simptome insidioase dar trenante, care dureaza de cel putin o luna

In functie de statusul anterior al pacientului: 
- abces primar - la pacientii sanatosi anterior (imunocompetenti) predispusi sa aspire in bronhii secretiile cu bacterii din orofaringe
- abces secundar – la cei imunodeprimati cu transplant de organe, SIDA, la pacienti cu neoplasm (cancer) bronsic cu blocarea bronhiei si infectie retrostenotica in teritoriul parenchimatos (ventilat de aceea bronhie)

In functie de agentul microbian patogen:   
- abces pulmonar cu Pseudomonas,
- abces pulmonar cu bacterii anaerobe,
- abces pulmonar cu Aspergillus etc

Cuprins
Descriere abces pulmonar
Abcesul pulmonar: cai de transmitere / factori de risc
Cauzele de abces pulmonar
Simptome de abces pulmonar
Investigatii radioimagistice si de laborator
Diagnosticul de abces pulmonar
Tratamentul pentru abces pulmonar
Evolutie, Complicatii, Profilaxie
sus

Abcesul pulmonar: cai de transmitere / factori de risc

Aspiratia bacteriilor din orofarige in bronhii este cauza majora de abces pulmonar. Pacientii care au predispozitie la aspiratie sunt cei cu tulburari de constiinta (alcoolism, abuz de droguri, anestezie generala), cu tuburari de inghitire (disfagie), post accidente vasculare cerebrale, achalazie, tumori esofagiene, varsaturi alimentare.

Acesti pacienti au adesea paradontoze, in special gingivite care adapostesc mari concentarii de anaerobi. Aspiratia apare indeosebi in pozitia culcat, si cu cat contine un inocul mai mare bacterian, cu atat creste riscul de infectie. Initial apare pneumonia de aspiratie, dar din cauza bacteriilor anaerobe cu potential de necroza a tesuturilor pulmonare, in 7-14 zile apare abcesul pulmonar.

Diseminare hematogena (prin circulatia sangvina) din focare septice de la distanta, cu insamantarea bacteriologica a  plamanilor:
- Tromboflebita venelor jugulare- cu punct de plecare de la abcesele amigdaliene
- Endocardita de cord drept (“infectie cardiaca”), cauzata de obicei de stafilococul auriu, apare frecvent la cei care utilizeaza  droguri injectabile, si mai rar la pacientii cu tromboza venoasa septica
- Sepsis pelvin sau abdominal

Boli pulmonare prexistente cu potential supurativ: bronsiectazii, fibroza chistica (mucoviscidoza), obstructii bronsice de diverse cauze

Propagarea infectiei prin contiguitate: plagi toracice, toracotomie, abces hepatic, ascita suprainfectata.

sus

Cauzele de abces pulmonar

Bacteriile reprezinta cauza majora:
- bacteriile anerobe (frecvent): Peptostreptococcus, Prevotella, Bacteroides spp, Fusobacterium spp.
- bacterii microaerofile: ex. Streptococcus milleri.
- bacterii aerobe: Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes, bacili gram-negativi in special Klebsiella pneumoniae dar si Pseudomonas aeruginosa; mai rar Burkholderia pseudomallei, Haemophilus influenzae tip B, Legionella.

Parazitii: Paragonimus westermani si Entamoeba histolytica.

Fungii: Aspergillus spp, Cryptococcus neoformans, Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitidis, Coccidioides immitis.

Micobacterii: tuberculoase si netuberculoase.

Microorganisme oportuniste (produc abces pulmonar doar la persoanele cu sistem imunitar slabit): Rhodococcus equi, Nocardia spp, Mycobacteria spp si Aspergillus spp.

sus

Simptome de abces pulmonar

- Simptome care sugereaza o infectie pulmonara: febra, tuse cu expectoratie muco-purulenta (secretii galben- verzui din bronhii), hemoptizie (tuse cu sange). Aspecte caracteristice: fetiditatea sputei (miros neplacut) in cazul abcesului cu anerobi si cantitatea mare de expectoratie cca 100-300 ml/24 ore, (vomica) atunci cand puroiul se elimina din plaman.

- Simptome de boala cronica: transpiratii nocturne, scadere in greutate, astenie fizica, paloare (anemie).

- Simptome determinate de complicatii - ex. pleurezie (lichid intre plaman si coaste): durere toracica in zona corespondenta, dificultate respiratorie.

- Abcesul cu Staphylococcus aureus: boala fulminanta la adolescenti si adultii tineri cu gripa; in cazuri severe cu forme de stafilococ meticilino - rezistent, apar soc, neutropenie, necroza pulmonara iar mortalitatea este crescuta.

sus

Investigatii radioimagistice si de laborator

Radiografia pulmonara: initial apectul este de infiltrat pneumonic , ulterior apare imaginea tipica de cavitate hidro-aerica (cu puroi in partea decliva si aer deasupra). Localizarea frecventa este in zonele pulmonare in care aspiratia germenilor este facilitata de pozitia culcat (in segmentul posterior al lobilor superiori si in segmentul apical al lobilor inferiori).

Tomografie computerizata: aport informational superior radiografiei, atunci cand diagnosticul este neclar, evolutia nu este favorabila in ciuda tratamentului corect efectuat, sau apar complicatii. Poate identifica prezenta de adenopatii mediastinale, neoplasm bronsic sau alte cauze rare de abces.

Bronhoscopia: completeaza diagnosticul atunci cand exista suspiciunea de neoplasm bronsic, malformatii congenitale bronho-pulmonare (ex. chist bronhogen) sau corpi straini aspirati  (alimente sau obiecte). Aceasta metoda, permite prelevarea de probe bronsice precum: aspirat bronsic pentru examinare bacteriologica si citologica sau biopsie bronsica pentru examen histo-patologic.

Examen de laborator: sindrom inflamator (VSH, fibrinogen, proteina C  sunt marite), leucocitoza cu neutrofile crescute, anemie secundara infectiei.

Examen bacteriologic al sputei (expectoratiei): identifica microbul implicat si sensibilitatea acestuia la anitibiotice (antibiograma) 

sus

Diagnosticul de abces pulmonar

Diagnostic pozitiv: se pune pe seama simptomelor si a investigatiilor amintite, corelate cu examinarea fizica (anormala a plamanilor in context de suspiciune de aspiratie bronsica).

Diagnostic diferetial:
• Infectii necrotizante cu diverse etiologii:
-  pneumonii necrotizante cu Staphylococcus aureus
-  tuberculoza pulmonara cavitara
-  infectii abcedante cu fungi si paraziti

Afectiuni non-infectioase: infarct pulmonar infectat, vasculite - cu cavitati pulmonare prin mecanism imunologic, neoplasm (cancer) pulmonar necrozat si excavat, aspiratie de corp strain intrabronsic, malformatii congenitale pulmonare (sechestratie pulmonara, chist bronhogen), empiem cu fistula broho-pleurala, bule sau chituri infectate cu nivel de lichid, pneumoconioze excavate (ex. Silicoza).

sus

Tratamentul pentru abces pulmonar

• Masuri generale:
- tratament de lunga durata - in medie 4- 6 saptamani, dar se poate prelungi si pana la 4 luni pentru prevenirea recaderilor.
- se utilizeaza asociere de antibiotice cu spectru bacterian larg pe anaerobi si aerobi.
- tratamentul este initial injectabil, ulterior oral.
- fizioterapie respiratorie, drenaj postural al secretiilor bronsice.
- drenaj si spalatura pleurala (in empiem pleural).
- hidratare, oxigenoterapie si bronhodilatatoare.

• Tratament medicamentos cu antibiotice:
- Benzilpenicilina si betalactami cu inhibitori de betalactamaze (in caz de rezistenta la benzilpenicilina -specii de Prevotella, Bacteroides si Fusobacterium spp).
- Metronidazolul este cel mai eficient antibiotic pe anaerobi, dar se prefera asocierea cu benzilpenicilina pentru a acoperii si bacteriile aerobe.
- Clindamicina este superioara benzilpenicilinei.
- Alte antibiotice eficiente in abces: cloramfenicol, cefoxitin sodium, cefotetan, clorhidrat de moxifloxacina, levofloxacina, piperacilina, imipenem, meropenem.
- Fara actiune pe anaerobi: aztreonam, trimetoprim-sulfametoxazole, aminoglicozide, ciprofloxacina.

• Tratament chirurgical este indicat:
- in abcesul fara raspuns la tratamentul antibiotic.
- in caz de aparitie a complicatiilor (ex. empiem pleural), suspiciune de neoplasm, hemoragie.
- abces asociat cu obstructie bronsica.
- abces cu dimensiuni mari (diametru > 6 cm).
- abces cu microorganisme rezistente- ex. Pseudomonas aeruginosa.
- se practica lobectomie sau pneumonectomie (excizia un lob sau un plaman in totalitate).

sus

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Inainte de aparitia antibioticelor, cca 1/3 din pacienti decedau, inca 1/3 se recuperau, iar restul dezvoltau supuratie cronica de tipul: abcese recurente, bronsiectazii, empiem pleural (trecerea puroiului din plaman in spatiul pleural).

- Dupa aparitia antibioticelor s-a obtinut o crestere masiva a ratei de vindecare si scadere a complicatiilor. In ciuda tratamentului antibiotic, mortalitatea este inca de 10-15%. In cazul unui diagnostic tardiv, cu tratament incorect initiat sau pe un fond imunitar scazut, pot apare sechele de tipul: bronsiectazii, cavitate reziduala, pahipleurita retractila.

Profilaxie
• Activa: vaccinare anigripala si antipneumococica- in special la cei cu afectiuni pulmonare preexistente.

• Masuri generale:
- Diagnosticarea si tratarea prompta a pneumoniilor cu potential necrozant
- Supravegherea si tratarea cronica a pacientilor cu bronsiectazii, fibroza chistica
- Tratarea paradontozelor si infectiilor gingivale
- Tratamentul de baza al afectiunilor care favorizeaza aspiratia (ex. epilepsie, afectiuni esofagiene, accidente vasculare cerebrale, etc.)

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Mediafax nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.Taguri: plamani, abces, infectie,

Cele mai citite din Pneumologie din ultimele 7 zile

Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

Veţi avea de finalizat unele lucrări mai dificile, dar cu abilitatea şi concentrarea de care daţi dovadă nu vor exista niciun fel de probleme. Sunteţi foarte energic luna aceasta, aveţi chef de...citește mai departe

×

Zf.ro
A ÎNCEPUT!! După ce au luat cu asalt Europa şi au cumpărat-o bucată cu bucată, chinezii îşi retrag tentaculele A ÎNCEPUT!! După ce au luat cu asalt Europa...
LOVITURĂ DE TEATRU! Unul dintre cei mai...
Atenţie! De astăzi, plăţile cu carduri...
BusinessMagazin.ro
Ce AVERE are DE FAPT miliardarul Ion Ţiriac, cel mai bogat om din România Ce AVERE are DE FAPT miliardarul Ion Ţiriac,...
Care sunt cele trei lucruri pe care majoritatea...
Mediafax.ro
Moment GREU de crezut: Bărbat FILMAT în timp ce ce se plimbă cu două femei în LESĂ/ Unde s-a petrecut totul Moment GREU de crezut: Bărbat FILMAT în...
Caz confirmat de „sânge albastru”:...
E oficial: Iranul ameninţă SUA cu un ”RĂZBOI...
Gandul.info
Această tânără frumoasă, blondă, s-a întors epuizată după o noapte în oraş şi nu ştia de ce. Când s-a uitat în jos, însă, a rămas perplexă şi nu i-a venit să creadă: „Aceasta este marea diferenţă dintre femei şi bărbaţi” - FOTO Această tânără frumoasă, blondă, s-a...
HUIDU reacţionează în cazul lui Mario...
După 15 ani de emisiune, Mircea Badea face...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Mesaj HALUCINANT al mamei lui Mario Iorgulescu! Ce a putut spune despre fiul ei: cuvintele şocante au fost şterse apoi, dar era prea târziu Mesaj HALUCINANT al mamei lui Mario Iorgulescu!...
Terifiant: Au apărut ultimele imagini cu...
Informaţii bombă despre eşecul transferului...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Huawei nu va PERMITE instalarea aplicaţiilor GOOGLE pe Mate 30. Vrea să vândă telefoane de peste 1000 Euro fără funcţii de bază Huawei nu va PERMITE instalarea aplicaţiilor...
IPHONE 11 ajunge în ROMÂNIA! Cât trebuie...
Huawei livrează telefoane fără ANDROID...
ProMotor.ro
5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci cu o maşină cu transmisie manuală - VIDEO 5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci...
Ce înseamnă când se aprinde martorul...
Un mare producător auto vine în România....
Descopera.ro
Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care îi face pe BĂRBAŢI mai BUNI în dormitor Cercetătorii au descoperit BĂUTURA care...
PROBLEMA sexuală majoră pe care o au multe...
Descoperire INCREDIBILĂ pe epava Titanicului,...
ULTIMA ORĂ
Moment GREU de crezut: Bărbat FILMAT în timp ce ce se plimbă cu două femei în LESĂ/ Unde s-a petrecut totul

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.