Leziunile benigne ale cervixului (col uterin) – cauze, simptome si tratamente

Leziunile benigne ale cervixului (col uterin) - cauze, simptome si tratamente

Ce sunt leziunile benigne ale cervixului

Sunt inflamatii frecvent intalnite printre femei, care lasate netratate pot determina infertilitate si pot favoriza aparitia cancerului de col uterin. Printre cele mai cunoscute leziuni se numara chisturile Naboth, polipii endocervicali, hiperplazia microglandulara, papilomul scuamos, fibromul cervical, focarul endometriotic, hemangiomul cervical, condilomatoza cervicala, leziunile ulcerative, sarcina cervicala.

Cauzele aparitiei leziunilor pe cervix

Leziunile benigne ale cervixului se impart in trei grupe:
Leziuni cauzate de modificari inflamatorii: cauza poate fi gonoreea sau orice alta infectie supraadaugata pe un col deja afectat (risc crescut la femeile cu parteneri multipli)
Leziuni cauzate de o trauma: se impart la randul lor in leziuni produse prin avort si cele secundare nasterii
Leziuni prin hiperplazie: cresterea excesiva a unui tesut datorita inmultirii rapide a celulelor (cum sunt polipii cervicali, etc)

Simptomele aparitiei leziunilor benigne ale cervixului

  • Chisturile Naboth – nu au o cauza cunoscuta, sunt inofensive si nu necesita interventie. Doar cele de mari dimensiuni necesita interventie chirugicala.
  • Polipi endocervicali – de cele mai multe ori sunt asimptomatici, dar pot provoca leucoree si sangerari postcoitale
  • Hiperplazia microglandulara – apare sub forma unui polip de 1-2 cm si apare in urma tratamentelor cu anticonceptionale, apare si la femeile insarcinate si in postpartum.
  • Papilom scuamos – tumora benigna situata interiorul vaginului, cu o dimensiune de 2-5 mm. Apare frecvent in urma inflamatiilor sau microtraumatismelor.
  • Fibrom cervical – de obicei are dimensiuni mici, iar cand devine simptomatic poate cauza sangerari vaginale si obstructii retrale prin compresie.
  • Endometrioza cervicala – simptomele difera de la scurgeri vaginale la dismenoree, uneori se prezinta ca o formatiune tumorala proeminenta, de culoare rosie-maronie, variind in dimensiuni.
  • Hemangiom cervical – sunt rare, dar atunci cand apar pot provoca durere si sangerari.
  • Condilomatoza cervicala – este o leziune provocata de infectia cu HPV si se manifesta prin aparitia unor leziuni carnoase numite veruci sau condiloame in zonele genitale.
  • Leziuni ulcerative – infectia cu herpes simplex poate fi asimptomatica, dar poate atrage atentia prin leucoree mucopurulenta sau sangvinolenta. Infectiile cu gonoree, chlamydia poate provoca semne si simptome asemanatoare.
  • Sarcina cervicala – localizarea cervicala a unei sarcini extrauterine este foarte rara si poate pune in pericol viata pacientei din cauza riscului de hemoragie masiva.

Investigatii radioimagistice si de laborator

Pentru un diagnostic corect, leziunile benigne ale colului trebuie examinate hisopatologic prin biopsierea lor si, pentru multe dintre ele, impun urmarirea evolutiei acestora. De multe ori, rezultatul analizei lor poate anula suspiciunea unui cancer.

Diagnosticul de leziuni benigne ale cervixului

Pentru a pune un diagnostic sigur si definitiv, dar si pentru a elimina suspiciunea unui cancer timpuriu se recomanda biopsia din zona suspecta. In cazul de cervicita herpetica, examenul colposcopic poate descoperi cervicita acuta. Diagnosticul diferential se face cu sancrul din sifilis. Gonoreea si infectia cu chlamydia pot determina scurgeri asemanatoare, doar ca leziunea in cazul sifilisului este neobisnuita.

Tratamentul in cazul leziunilor benigne ale cervixului

Pentru unele dintre leziunile de mici dimensiuni, una dintre metodele de tratament este folosirea nitratului de argint 20%. Tratamentul trebuie acompaniat de irigatii astringente.

Cauterizarea este o alta metoda de tratament, dar are dezavantajul durerii si hemoragiei secundare.

In functie de tipul de leziune, excizia poate fi o alta metode de tratament.

Crioterapia este o metoda inovatoare de tratament a unora dintre leziunile benigne ale cervixului. Tehnica foloseste oxid nitric cu punct de inghetare la -890C sau carbon dioxid cupunct de inghetare la -650C. Crioterapia se poate face fara anestezie si ocazional pacientele pot acuza o senzatie de disconfort.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Ranile pe col se pot transforma in cancer de col uterin fara nici un avertisment. De cele mai multe ori sunt nedureroase si nu trimit pacienta la medic.

Daca leziunea este recenta si superficiala se poate trata de la sine, dar cand este profunda, este necesara continuarea investigatiilor.

Daca leziunea este veche, iar examenul histopatologic demonstreaza o modificare a celulelor, se trece la excizarea unui fragment de col, se face o amputatie de col. O testare HPV evidentiaza prezenta tulpinilor cu potential cancerigen, iar dupa identificarea tulpinii se trece la tratamentul potrivit.

Recomandari medicale

Lasate netratate, leziunile pe col duc la infertilitate. Si, in unele dintre cazuri, leziunile benigne se transforma in maligne, ducand la aparitia cancerului de col uterin. Tocmai de aceea, examenul ginecologic si efectuarea testului Babes Papanicolau sunt obligatoriu a fi facute o data pe an.

Foto: 123rf.com

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?