Dezlipirea de retina

  • Consultant de specialitate: Ramona Serban
  • Profesia: medic primar oftalmolog
Dezlipirea de retina

Descriere

Dezlipirea de retina reprezinta de obicei o urgenta oftalmologica (mai ales cand macula –portiunea centrala responsabila pentru vederea detaliilor- este inca atasata). Apare prin detasarea neuroretiei (cele 9 straturi interne se detaseaza de epiteliul pigmentar retinian).

Exista mai multe tipuri de dezlipire de retina:

– regmatogena: cea mai fracventa-incidenta 1/ 10000 pe an.

– tractionala

– exsudativa

 

Cauzele dezlipirii de retina

Cea mai frecventa cauza este prezenta unei rupturi retiniene care permite lichidului din interiorul ochiului sa patrunda intre straturile retinei si sa le separe (decolarea retieni neurosenzoriale de epiteliul pigmentar retinian).

Dezlipirea de retina – simptome

-flash-uri luminoase

-pete negre

-defecte de camp vizual – ca o perdea”

-scaderea acuitatii vizuale – cand macula este afectata

 

Factori de risc

-traumatism

-chirurgie

-miopie

-afakie- lipsa cristalinului

-pseudofakie- prezenta cristalinului artificial

– capsulotomia posterioara (decuparea capsulei posterioara a cristalinului

-degenerescente retiniene (lattice, retinoschizis, necroza retiniana)

-dezlipire de retina la celalalt ochi

-sindroame: Stickler, Marfan, Ehler Danlos

Diagnostic

Se pune prin examinarea fundului de ochi (prin oftalmoscopie directa sau indirecta) cu indentatie sclerala. In cazul lipsei vizualizarii se utilizeaza ultrasonografia oculara.

Investigatii/ analize necesare

-examinare oftalmoscopica a fundului de ochi

– in cazul dificultatii de vizualizare (din cauza hemoragiei vitreene, cataractei) ultrasonografia oculara este necesara.

Tratamentul dezlipirii de retina

-dezlipirile cu macula atasata trebuie trimise de urgenta la specialistul in chirurgie vitroretiniana.

-Tratamentul este chirurgical prin indentatie sclerala (nu se mai foloseste la noi in tara)  sau vitrectomie cu folosirea de tamponament cu aer, gaz  sau ulei de silicon.

Complicatii postoperatorii:

-cresterea tensiunii intraoculare

-cataracta

-keratopatie in banda (afectarea corneei)

Fara tratament, evolutia este spre orbire sau chiar ftizia globului ocular (dezorganizarea globului ocular). Cu tratament adecvat poate avea un prognostic excelent.

 

Prevenire

Se poate realiza profilaxia leziunilor retiniene prin fotocoagulare laser – in cazul anumitor pacienti in functie de caracteristicile leziunii si afectiuni asociate.

Pacientii miopi sunt predispusi la decolare retiniana deci o ruptura retiniana la acesti pacienti trebuie tratata cu seriozitate.

Istoricul familial de dezlipire de retina, sindroame asocaiate ( Marfan, Stickler, Ehlers Danlos ) sunt de asemenea cazuri in care luam in considerare profilaxia.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica