Unghiile indica afectiuni nebanuite

Odata cu inceputul verii am inceput sa fim din ce in ce mai preocupate de aspectul nostru exterior.Vrem sa artam bine, sa fim in pas cu moda, iar manichiura si pedichiura noastra sa fie impecabile. Dar, aruncand o privire mai atenta asupra unghiilor, am
  • Publicat:
Unghiile indica afectiuni  nebanuite
Unghiile indica afectiuni nebanuite

In unele cazuri sunt curbate, friabile si au un aspect inestetic. Friabilitatea unghiala  nu se datoreaza neaparat unei avitaminoze (lipsei de vitamine), dar nici ea nu poate fi complet exclusa, de aceea se recomanda niste analize amanuntite de tip dermatologic.

Numeroase boli ale organismului pot debuta sau evolua cu modificari ale unghiilor.

De exemplu, in cirozele hepatice, pot aparea benzi paralele, formand asa numita leuconichie – colorarea in alb a patului unghial. In anemia feripriva adica anemia provocata de lipsa de fier, unghiile pot fi curbate, concave si friabile. In  afectiunea glandei tiroide (hipertiroidia), apare onicoliza, adica desprinderea unghiei de patul unghial. Unghii lucioase si curbate convex, comparate cu sticla si degetele mainilor cu falangele distale ingrosate, asa-zisele degete de tobosar, pot aparea în bolile cardiovasculare cianozante, în cancerul pulmonar si in ciroza hepatica.

Cum putem sa ne mentinem unghiile sanatoase?

Este dovedit faptul ca fumatul este o cauza a colorarii unghiilor astfel ca medicii ne sfatuiesc sa nu fumam. Frigul si caldura pot sa ne afecteze atat mainile cat si unghiile, de aceea este bine ca pe timpul iernii sa purtam manusi iar pe timpul verii sa nu uitam sa consumam lichide pentru hidratarea pielii. Lacul de unghii atunci cand este de buna calitate este indicat pentru intretinerea unghiilor. El nu numai ca le va da acestora un aspect placut si ingrijit dar le va si proteja de eventualii microbi la care ar putea fi expuse.

Consumul de fructe si legume proaspete, lactate si carne este foarte necesar.Daca constatam ca produsele lactate pe care le consumam nu dau nici un rezultat, trebuie sa mergem la medic. In urma analizelor specifice el ne va prescrie vitaminele necesare asimilarii si fixarii calciului in organismul nostru. O atentie deosebita trebuie acordata si manichiurii pe care ne-o facem singure, acasa, sau la centrele speciale de frumusete. Trusa pe care o folosim in acest scop trebuie sa fie sterilizata si folosita individual deoarce exista riscul transmiterii unor boli cum ar fi hepatita cu virus B. Si sa nu uitam ca este mai bine sa previi decat sa tratezi afectiunile.

Mihaela Gramada

Articol exclusiv online.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vara asta se poarta verdele!
Vara asta se poarta verdele!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”