Totul despre Botox

Ridurile îţi dau bătăi de cap? Soluţii există! Indiferent de vârsta, poţi recurge la una dintre cele mai simple proceduri de atenuare a ridurilor: tratamentul cu Botox.
  • Publicat:
Totul despre Botox

Ridurile îţi dau bătăi de cap? Soluţii există! Indiferent de vârsta, poţi recurge la una dintre cele mai simple proceduri de atenuare a ridurilor: tratamentul cu Toxina botulinică de tip A, cunoscută sub denumirea comercială de Botox.

Dragoş Zamfirescu, medic primar în chirugie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă la Clinica Zetta, ne-a oferit mai multe detalii.

Ce este Botox-ul?

Toxina botulinică de tip A, cunoscută şi sub denumirea comercială de Botox, este o substanţă derivată a bacteriei Clostridium Botulinum. Când este injectată în muşchi, toxina botulinică are un efect local. Această blochează temporar transmiterea impulsurilor nervoase de la nervii faciali către muşchii din zona în care a fost injectată. Muşchii faciali se relaxează, iar mişcările de expresie nu mai scot în evidenţă ridurile.

Pentru ce este folosit?

Botoxul este un tratament cosmetic ce se poate folosi în tratarea ridurilor fine cât şi a celor profunde. Se poate folosi în cazul persoanelor cu vârste cumprinse între 18 şi 65 de ani. Toxina botulinică blochează transmiterea impulsurilor nervoase către muşchii faciali din zona în care a fost injectată. Reduce astfel temporar contracţiile muşchilor faciali ce cauzează producerea ridurilor.

S-a demonstrat că este un tratament eficient şi sigur care poate reduce ridurile de expresie, din această cauza devenind din ce în ce mai popular. „Botoxul este o soluţie care a revoluţionat chirurgia estetică. Odată cu folosirea botoxului şi a acidului hialuronic, operaţiile de lifting aproape că au dispărut”, spune medicul DragoşZamfirescu.

Cum pot face un tratament cu Botox?

Numai un medic îţi poate spune dacă poţi face sau nu un tratament cu Toxina Botulinică. Înainte de a începe tratamentul este necesar să îi spui medicului care sunt problemele tale de sănătate, în special cele care afectează musculatura sau nervii. De asemenea, trebuie să specifici dacă alăptezi sau dacă intenţionezi să rămâi însărcinată.

Procedura de injectare cu Botox

Medicul îţi va face câteva injecţii cu această substanţă direct în muşchii din zonele afectate de riduri. Înainte de a face injecţiile, acesta va stabili care sunt zonele ce pot fi injectate evaluând în funcţie de structura fetei tale şi de mobilitatea muşchilor faciali. Întreagă procedură durează în jur de 10 minute. Sunt necesare de la 4 la 10 injecţii în funcţie de zona tratată.

Acul cu care se realizează injecţiile este foarte fin, iar disconfortul este minim. Medicul Dragoş Zamfirescu precizează: „Cu cât se injectează mai multe puncte, cu atât senzaţia de “paralizie” este mai puternică”. Nu este necesară anestezia. Uneori se aplică o cremă cu efect uşor anestezic.

După injectarea cu botox

Vei putea observa o ameliorare a ridurilor după 3 până la 7 zile, iar efectul poate dura până la 4 luni. Rezultatele pot varia. După o anumită perioada de timp, ridurile vor redeveni vizibile, după ce efectele toxinei botulinice vor dispărea. „Nu trebuie să masezi imediat după injectare, pentru că substanţa difuzează”, recomandă medicul Dragoş Zamfirescu.

Cât de des se pot face injecţiile cu Botox?

Poţi repetă injecţiile cu Botox o dată la patru luni. Datorită tratamentelor repetate, musculatura poate deveni mai fermă, iar rezultatele vor dura o perioada mai lungă de timp.

“Nu cred că botoxul trebuie făcut profilactic”, ne destainuie Dragoş Zamfirescu.

Posibile efecte secundare:

  • dureri de cap
  • simptome asemănătoare celor gripale
  • efectul de „căderea pleoapei”
  • greaţă
  • vedere în ceaţă
  • mişcări uşoare necontrolate ale ochiului
  • dureri faciale
  • înroşirea zonei injectate

Precauţii şi contraindicaţii in cazul Botoxului

Nu este recomandată folosirea Botoxului dacă:

  • ai o infecţie în zona în care ar trebui să fii injectată
  • eşti alergică la oricare dintre ingrediente
  • eşti însărcinată sau crezi ai putea fi
  • ai afecţiuni neurologice (ex. Miastenia Gravis).

Sunt şi anumite medicamente şi substanţe care pot reacţiona cu Toxina botulinica, cum ar fi anumite antibiotice. Este important să îi menţionezi medicului dacă urmezi vreun tratament medicamentos.

Noutăţi în injectarea botoxului

Recent întors de la o conferinţă de estetică, medicul Dragoş Zamfirescu ne-a dezvăluit noile trenduri în materie de botox:

  • Acum se poate injecta şi în etajul inferior. Iniţial nu se făcea acest lucru de teamă să nu apară paralizii faciale. Şi acum există acest risc, dar dacă ai experienţă şi, oricum, foloseşti cantităţi extrem de mici, poţi injecta în zona de deasupra buzelor (împotriva ridurilor din această zona) sau la colţul acestora, la baza nasului, vârful nasului. Poţi “bloca” anumiţi muschiuleţi, sunt manevre de mare fineţe, dar trebuie să ai grijă să nu injectezi în anumiţi nervi, pentru că îţi pot “cădea” colţurile gurii sau nasul.
     
  • Pentru “întinderea” feţei, poţi face înţepături în toată faţa, dar mini înţepături cu cantităţi infime
     
  • Mai nou, se foloseşte împotriva migrenelor. Sunt nişte puncte în zona occipitală care se injectează, iar rezultatele se văd la peste 60% dintre pacienţi.
     
  • S-a mai încercat injectarea botoxului împotriva căderii părului, iar un studiu recent arată că ar putea avea rezultate şi în tratamentul cancerului gastric.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”