Secretele mastilor faciale

Chiar si cele mai bune produse de ingrijire a tenului au nevoie de putin ajutor din cand in cand – iar acesta este momentul in care intervin mastile de fata. Mastile pot face totul de la purificarea tenului, hidratare pana la exfoliere. Ai mai jos cateva exemple.
  • Publicat:
Secretele mastilor faciale
Secretele mastilor faciale

Chiar si cele mai bune produse de ingrijire a tenului au nevoie de putin ajutor din cand in cand – iar acesta este momentul in care intervin mastile de fata. Mastile pot face totul de la purificarea tenului, hidratare pana la exfoliere. Ai mai jos cateva exemple.

Mastile purificatoare
Acest tip de masca faciala contine adesea argila, un ingredient care ajuta la extragerea impuritatilor blocate in interiorul porilor (precum comedoanele). Alte ingrediente des intalnite in compozitia lor sunt sulful si peroxidul de benzoil, ambele fiind substante antiacneice.

Cum se folosesc:
aplica masca pe tenul uscat, proaspat spalat si las-o sa se usuce – este posibil sa simti ca pielea ti se strange pe masura ce masca se va usca. Dupa ce s-a uscat complet, curata pielea cu apa calduta. Daca ai puncte negre, foloseste o banda pentru curatat porii chiar imediat dupa ce ai indepartat masca. Pentru ca porii au fost deschisi de masca, iti va fi mai usor sa extragi cat mai multe puncte negre.

Mastile hidratante
O masca de fata hidratanta ajuta la pastrarea apei in piele. Substantele continute intr-o astfel de masca formeaza o pelicula foarte subtire care pastreaza apa la suprafata pielii. Ingrediente precum aloe vera, acidul hialuronic si uleiuri din diverse plante au proprietati hidratante.

Cum se folosesc: multe masti hidratante se gasesc sub forma de gel sau crema. Aplica pe pielea curata si las-o sa actioneze timp de 20 de minute. Poti clati cu apa calduta sau poti sterge cu un servetel demachiant (in general, astfel de masti nu se usuca datorita elementelor hidratante continute).

Mastile exfoliante
Mastile exfoliante ajuta la indepartarea celulelor moarte de la suprafata pielii, fie prin intermediul unor substante precum alfa-hidroxiacid si beta-hidroxiacid sau a unor granule exfoliante. Aceste ingrediente indeparteaza pielea uscata sau celulele moarte de la suprafata, lasandu-ti tenul proaspat si luminos.

Cum se folosesc: modul de folosire a mastilor exfoliante difera in functie de ingredientele continute. In cele mai multe cazuri, masca se aplica pe fata curata si se lasa sa actioneze timp de 10 – 20 de minute. Daca masca folosita de tine este pe baza de granule exfoliante, instructiunile de pe ambalaj iti vor recomanda sa masezi masca pe piele dupa ce ai lasat-o in prealabil sa actioneze timp de cateva minute.

Ai mai jos cateva masti faciale pe baza de ingrediente naturale pe care le poti prepara acasa. Alege masca in functie de nevoile tenului tau.

Masca naturala pe baza de argila pentru controlul secretiei de sebum
Ingrediente:

– un plic de pudra de argila pentru tratamente cosmetice
– o lingurita de miere
– apa (este de preferat apa minerala)
– uleiul tau esential favorit (obligatoriu natural!)

Prepararea:
Amesteca 2 parti de apa la o parte de argila. Mai toarna putina apa daca argila este prea uscata. Adauga mierea si cateva picaturi de ulei esential. Uleiul esential este facultativ, de aceea poti renunta la el in cazul in care ai pielea foarte sensibila. Lasa masca pe fata timp de 15 minute, apoi clateste cu apa calduta.

Masca faciala pentru ten mixt
Ingrediente:
– 2 linguri de apa de trandafiri
– o lingura de iaurt natural, la temperatura camerei (foloseste iaurt integral)
– 1 lingura de miere
– 6 petale proaspete de trandafir (optional)

Preparare:
Inmoaie petalele de trandafir in putina apa apoi piseaza-le intr-un bol. Adauga apa de trandafiri, iaurtul si mierea. Amesteca bine si aplica pe fata. Lasa sa actioneze timp de 10 minute si apoi clateste-te.

Masca cu avocado pentru ten uscat
Ingrediente:

– o jumatate de avocado
– un sfert de ceasca de miere

Preparare:
Este o reteta simpla pentru tratarea pielii uscate. Piseaza pulpa de avocado intr-un bol si toarna mierea deasupra. Amesteca bine si aplica pe fata curata. Sterge-te cu un servetel demachiant inmuiat in apa rece.

Masca cu lapte pentru ten uscat
Ingrediente:

– o lingurita de lapte praf
– o lingura miere
– o lingurita gel de aloe vera
– 2 picaturi de ulei esential natural

Preparare:
Amesteca bine toate ingredientele, aplica pe fata si asteapta 15 minute inainte de a te clati.

Masca exfolianta cu zahar
Ingrediente:

– 2 linguri de zahar
– 3 linguri de apa calda

Prepararea:
Toarna zaharul in apa calda si amesteca pana cand se dizolva. Ai grija ca zaharul sa se dizolve inainte de a aplica pe fata, altfel cristalele de zahar iti pot provoca microleziuni la nivelul pielii. Maseaza usor pe piele, asteapta cateva minute si apoi clateste cu apa calduta.

Masca cu iaurt pentru ten sensibil
Ingrediente:

– 1 ceasca de iaurt natural integral
– o jumatate de ceasca de faina de ovaz

Prepararea:
Amesteca ingredientele si aplica pe fata. Asteapta 10-15 minute, apoi clateste cu apa calduta.

 (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Curatarea tenului cu ajutorul aburilor
Curatarea tenului cu ajutorul aburilor
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”