Răspunsuri la întrebări frecvente despre căderea părului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Răspunsuri la întrebări frecvente despre căderea părului

Căderea părului afectează major fiecare femeie la un moment în viață, iar frecvent ne punem întrebări pe acest subiect.

Din ce în ce mai multe femei au probleme legate de căderea părului, cauzele fiind multiple, iar soluțiile nu întotdeauna la îndemână. Stresul și tensiunile zilnice, poluarea mediului și tratamentele cosmetice agresive sunt câteva dintre cauze.

Pe de altă parte, trebuie menționat faptul că în cazul femeilor, căderea părului capătă implicații psihologice și mai îngrijorătoare decât la bărbați. Explicația? Nu doar pentru că părul influențează aspectul estetic al feței, ci și pentru că alopecia (chelia) feminină este mai puțin acceptată cultural decât cea masculină. Pentru o femeie, pierderea părului înseamnă să-și vadă feminitatea compromisă. Stiliștii Wella Professionals ne-au răspuns la 3 dintre cele mai frecvente întrebări legate de căderea părului la femei.

Nu mai îmi crește părul, ce pot face?

Lungimea părului unui individ este determinată de durata fazei sale Anagen  (fazele de creștere mai lungi vor face ca părul să fie mai lung). Acest lucru este diferit pentru fiecare persoană și face parte din genetica fiecăruia. De aceea, dacă observi că părul nu mai crește peste o anumită lungime, ar trebui mai întâi să iei în considerare starea actuală a părului.”, explică Mădălina Nițu, trainer Wella Professionals.

Ruperea părului deja sensibilizat la vârfuri va da iluzia că părul nu crește, în timp ce alimentația necorespunzătoare și sarcina pot încetini și faza de creștere.

Totuși, dacă părul tău este într-o stare bună și dacă nu te încadrezi în categoriile amintite, atunci, cel mai probabil, părul va crește atât cât este prevăzut în faza Anagen, o fază individuală, care nu poate fi schimbată. Cu alte cuvinte, starea bună a părului,  stare de sănătate și o dietă corectă îți oferă garanția că părul tau crește atât de repede și atâta timp cât o permite moștenirea ta genetică.”, adaugă trainerul Wella Professionals.

De ce îmi cade părul atât de mult după sarcină?

În timpul sarcinii, hormonii și sensibilitatea scalpului se modifică, iar acest lucru poate varia de la o persoană la alta. „În general, în primul trimestru de sarcină, îți poți simți firul de păr mai gros. Felul în care percepi grosimea părului, are drept explicație faptul că sarcina crește imediat nivelul de estrogen și reduce circulația androgenilor (hormoni masculini). Foliculii produc mai puțin sebum, astfel că părul va avea rădăcini mai puternice și mai mult corp în această perioadă. Firul de păr va fi adesea mult mai gros și mai plin spre mijlocul și sfârșitul sarcinii, deoarece nivelurile crescute de estrogen mențin părul în faza de creștere (Anagen) mai mult decât de obicei.”, adaugă specialistul.

Când se observă prima cădere a părului după naștere? Aceasta poate apărea la câteva luni după naștere, din cauza scăderii și revenirii nivelului de estrogen la normal. Persoana afectată simte că își pierde părul, dar, de fapt, pierde doar ceea ce ar fi pierdut în mod normal în timpul sarcinii.

Nu uita! Atunci când o clientă vine la salon în perioada următoare nașterii, deoarece se confruntă cu căderea părului, aceasta poate lega problema apărută de un serviciu de colorare recent. Însă, în mod real, cauzele sunt altele, iar fiecare proaspătă mămică trebuie să fie informată și conștientă de ceea ce se întâmplă cu podoaba ei capilară în perioada delicată în care se află.

De asemenea, „din cauza modificărilor sensibilității scalpului în timpul sarcinii, femeile aflate în perioada post-partum ar trebui să fie supuse întotdeauna unui test alergologic. Iar dacă există vreo îndoială, recomandarea noastră, a specialiștilor, este să consulte medicul înainte de a beneficia de un serviciu de colorare.”, concluzionează trainerul Mădălina Nițu.

Dacă îmi cade părul foarte mult pot să-l mai vopsesc?

Înainte de a opta pentru colorarea părului, specialistul recomandă „mai întâi de toate să iei în considerare cauza care a dus la căderea părului. Persoanelor care au făcut chimioterapie, de exemplu, li se va recomanda probabil să nu-și vopsească părul pentru o anumită perioadă de timp.

Dacă există tăieturi deschise pe scalp, de exemplu după o intervenție chirurgicală, când rana nu este complet vindecată, părul nu trebuie vopsit, până când scalpul nu este complet vindecat.

În acest sens. există tehnici de colorare care vor ajuta la mascarea căderii părului, de exemplu, făcând culoarea mai multidimensională cu lumini și umbre. De evitat utilizarea culorilor puternice care contrastează cu scalpul (de exemplu, scalp alb în combinație cu o culoare foarte închisă), deoarece diferența mare va face scalpul mai vizibil.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”