Porozitatea părului: ce este, cum se îngrijește, ce produse trebuie să folosești

Porozitatea părului afectează felul în care produsele sunt absorbite, dar și cât de bine se menține hidratarea firelor de păr.
18.03.2022
Porozitatea părului: ce este, cum se îngrijește, ce produse trebuie să folosești
Foto: shutterstock

Atunci când dai un verdict asupra stării și sănătății părului, faci o analiză. Te uiți cu atenție  la vârfuri să vezi dacă sunt despicate sau cât sunt de predispuse la rupere și la cât de uscat se simte firul de păr. Știai că toate aceste aspecte sunt asociate porozității părului? Ei bine, iar apoi, logica e clară: o porozitate crescută este cheia către un fir de păr sănătos și strălucitor.

Ce este porozitatea părului?

Porozitatea părului afectează felul în care produsele sunt absorbite, dar și cât de bine se menține hidratarea firelor de păr. De exemplu, dacă părul tău este prea poros, acesta tinde să absoarbă orice lichid, cremă sau ulei cu care intră în contact, de la apă până la balsam de păr. Cu toate astea, nu toate persoanele știu să determine porozitatea părului, motiv pentru care specialiștii  îți recomandă un test rapid.

„Separă o secțiune de păr – o șuviță mai groasă și încearcă să o plasezi pe o suprafață plană, din plastic, apoi adaugă chiar lângă câteva picături de apă. Urmărește cât de repede sunt absorbite. Veridictul e simplu de dat: cu cât apa se absoarbe mai repede, cu atât părul este mai poros”, ne explică Florina Vătafu, hair specialist.

Cum ai grijă de părul cu porozitate mare?

Fie că este vorba de ADN sau starea de deteriorarare a părului, porozitatea crescută presupune prezența unor goluri în cuticulă, care permit hidratarea în exces. Sfatul specialiștilor este următorul: nu neglija utilizarea produselor de îngrijire, în special a măștilor și a balsamurilor de păr.

Un păr cu o porozitate crescută va absorbi din plin aceste produse esențiale, dar la fel de bine se va îmbiba și de clorul din piscină, de apă sărată, de umiditate și de căldura. Așadar, ce faci în acest sens?

Folosește un balsam leave-in pentru porozitatea părului

Oferă-i părului o doză de hidratare cu ajutorul unui balsam de tip leave-in. Aplică produsul pe părul proaspăt spălat sau, dacă este prea deshidratat, aplică-l și între spălări.

Fă-ți o programare pentru strălucirea părului

Oferă-i părului un boost subtil de culoare și un plus de strălucire care să ajute la acoperirea acestori goluri din cuticulă. Folosește o masca nuanțatoare, ideal pentru momentul în care îți dorești mai multă culoare, dar nu vrei să deteriorezi părul cu vopsea.

Spală-l cu șampoane speciale pentru culoare

Părul cu porozitate mare este destul de dificil de manageriat, mai ales când vine vorba de menținerea culorii. Explicația? Golurile din cuticulă permit pigmentului să scape mai ușor. Dacă ai părul vopsit și poros, asigură-te că folosești întotdeauna un șampon care previne îndepărtarea culorii.

Aplică o mască pentru întărirea fibrelor

Ai nevoie de un produs cremos sau pe bază de ulei care are capacitatea de a acoperi cuticula și de a îmbunătăți retenția de hidratare.

Vestea bună este că dacă părul are o porozitate scăzută, asta înseamnă că nu trebuie să te îngrijoreze pierderea rapidă a hidratării, cuticula fiind destul de strânsă. Cu toate astea, este esențial să ai o rutină potrivită pentru porozitatea părului.

Alternează formulele de șamponare

Pentru ca porozitatea părului să fie scăzută pentru mai mult timp, folosește un șampon care are grijă de vârfurile tale.

Folosește balsam și mască pentru păr

În continuare trebuie să folosești balsamul și masca pentru păr pentru a-l descurca, dar și pentru a-l menține sănătos și puternic. Astfel, previi orice gol din cuticulă.

Îmbunătățește efectele tratamentelor tale

Întotdeauna elimină excesul de apă din păr înainte de a aplica un tratament, astfel încât să previi diluarea produsului. Folosește un piaptăn cu dinți spațiați pentru a descurca părul în timp ce balsamul este absorbit, apoi clătește cu apă rece pentru mai multă strălucire.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras