Mituri si adevaruri despre cosmetice

La nivel international, utilizarea de produse in scop cosmetic a facut obiectul unor analize amanuntite, in urma carora au fost adoptate prevederi legale tot mai restrictive care sa asigure o protectie sporita a populatiei impotriva incercarilor repetate
  • Publicat:
Mituri si adevaruri despre cosmetice
Mituri si adevaruri despre cosmetice

Totusi, modalitatile de legiferare adoptate de anumite state prezinta o serie de diferente semnificative, care sunt generate, de regula, de modalitatea in care statele respective inteleg sa asigure protectia utilizarii acestor produse, precum si de nivelul la care este inteleasa implicarea statului in limitele de intelegere ale cetatenilor. In acest sens, diferenta cea mai elocventa poate fi observata intre regimul aplicabil in cadrul Statelor Unite ale Americii si cel aplicabil in Europa (intelegand aici, atat tarile Uniunii Europene, cat si tarile din Estul Europei, incluzand aici si Romania).

Mit: Cosmeticele nu sunt intotdeauna avizate la zi
Adevar: Produsele destinate machiajului sunt verificate periodic. Ingredientele si dozajele in care se prezinta sunt evaluate de catre organismele abilitate in mod regulat, pentru a li se verifica acuratetea. In cazul in care predispozitiile acestor organisme o indica, produsul necorespunzator urmeaza sa fie scos de pe piata imediat, fara cercetari ulterioare. Intrucat lista cu ingrediente acceptate si avizate de forurile internationale acreditate se modifica periodic, aceastea reprezinta punctul de plecare in evaluarea produselor de machiaj si nu numai.

Mit: Cosmeticele contin ingrediente toxice si periculoase
Adevar: Reglemantarile care exista in acest moment dispun verificarea si testarea tuturor ingredientelor folosite la fabricarea produselor cosmetice. Daca, dintr-un motiv sau altul, acestea nu sunt intreprinse, este musai ca pe eticheta produsului in cauza sa fie prevazute avertismente de tipul „ATENTIE! Siguranta deplina a acestui produs nu a fost in intregime determinata”. Fiecare stat hotaraste in ce masura obliga sau nu fabricile de cosmtetice sa descrie pe eticheta ingredientele si eventualele repercusiuni ale acestora.

Mit: Cosmeticele pot contine substante cancerigene
Adevar: Evidenta arata ca, cel putin pana acum, nu exista dovezi clare in acest sens. Au fost efectuate teste atat in America, cat si in Europa, dar nimeni nu a reusit sa scoata la iveala existenta unor astfel de substante cauzatoare de cancer.

Astfel, potrivit Legii nr. 178/2000, produsele cosmetice disponibile pe piata nu trebuie sa pericliteze sanatatea umana atunci cand sunt folosite in conditii normale sau rational previzibile de folosire, tinandu-se seama in special de prezentarea produselor, etichetarea, instructiunile privind conservarea, depozitarea, utilizarea si indepartarea acestora, precum si de orice alta indicatie prevazuta de producator, de reprezentantul sau autorizat sau de orice alta persoana responsabila pentru punerea pe piata a produsului.

In concluzie, nu va fi considerat vinovat producatorul daca o persoana inghite lac de unghii sau, in mod accidental, ii intra in ochi dizolvant, intrucat acestea nu pot fi considerate conditii normale sau rational previzibile de folosire a produselor respective, iar consumatorul este considerat ca a luat la cunostinta despre modul de utilizare normala a acestora. In ceea ce priveste conditiile specifice de comercializare, legea romana interzice introducerea pe piata a produselor cosmetice in a caror compozitie se gasesc:

* substante interzise sau in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii pentru a fi utilizate in compozitia produselor cosmetice;

* agenti de colorare, altii decat cei stabiliti sau folositi in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii, cu exceptia produselor cosmetice destinate a fi folosite numai la colorarea parului;

* conservanti, altii decat cei stabiliti de Ministerul Sanatatii;

* conservanti, in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii, cu exceptia cazului in care sunt folosite alte concentratii, pentru scopuri specifice, care reies din prezentarea produsului;

* filtre UV, altele decat cele stabilite sau folosite in afara limitelor de admisibilitate si a conditiilor impuse de Ministerul Sanatatii.

In completarea prevederilor referitoare la limitarea substantelor care intra in componenta cosmeticelor au fost adoptate prin ordin al ministrului liste de substante si concentratii ale acestora admise.

Pe cale de exceptie, este permisa insa prezenta urmelor unor substante interzise daca, din punct de vedere tehnic, nu poate fi evitata in conditiile unei bune practici de fabricatie si se respecta conditiile generale.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Invata sa-ti ingrijesti parul vara!
Invata sa-ti ingrijesti parul vara!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”