Mascara – tot ce trebuie să ştii pentru machiajul genelor

Niciun machiaj nu este complet fără tuşa finală dată de mascara. Indiferent de forma ochilor, lungimea şi desimea genelor sau efectul pe care vrei să îl obţii, mascara defineşte lookul final.
  • Publicat:
Mascara - tot ce trebuie să ştii pentru machiajul genelor

Nu ştiu voi, dar eu sunt dependentă de privirea languroasă! Vinovat de “păcatul” meu se face produsul magic mascara. 

Creat, cum altfel, pentru o femeie (de către specialistul în chimie T.L. Williams, care a inventat mascara pentru sora sa, Mabel, în anul 1913 şi care a devenit ulterior fondatorul companiei de cosmetice Maybelline; forma de tub cu pensulă, aşa cum o ştim noi astăzi, a fost introdusă de Helena Rubinestein în 1957).

Şi atunci noi de ce îl denumim şi rimel? Se mai spune şi că în anul 1860, Eugene Rimmel, fondatorul companiei de cosmetice cu acelaşi nume, a inventat prima formulă de mascara cu efect de alungire.

Dar oricare ar fi inventatorul, un  lucru este cert: niciun machiaj nu este complet fără tuşa finală dată de mascara. Indiferent de forma ochilor, lungimea şi desimea genelor sau efectul pe care vrei să îl obţii, mascara defineşte lookul final.

Trucuri de aplicare pentru mascara

  • Pentru ochi mici: aplică produsul de două sau trei ori pe genele superioare şi o dată pe cele inferioare
  • Pentru ochi apropiaţi: aplică o singură dată pe genele apropiate de nas şi de trei ori pe cele dinspre exteriorul pleoapei
  • Pentru ochi depărtaţi: foloseşte trucul anterior, inversând procesul
  • Pentru ochi mari: aplică aceeaşi cantitate de produs atât pe genele superioare, cât şi pe cele inferioare.

Tipuri de mascara

  • Mascara Waterproof:

Secretul acestui tip de mascara constă în formula sa rezistentă la apă. Ce presupune acest lucru? Că apa, lacrimile sau transpiraţia nu vor strica machiajul tău.”De obicei etuiul este de culoare albastră sau este marcat cu albastru. Mascara waterproof este foarte rezistentă şi se demachiază cu emulsii speciale”, recomandă make-up artistul Mirela Vescan care spune şi că o mascara nu trebuie folosită mai mult de 7 luni după desigilare.

  • Mascara cu efect de alungire

Creează un un efect de “reţea” a genelor, dând astfel senzaţia de gene foarte lungi. Make-up artistul Mirela Vescan explică modul în care funcţionează:  “O mascara de lungime are un etui prelung şi o perie alungită, cu peri mici, nu foarte deşi; tuşul are o textură fluidă care are capacitatea de a se depune pe vârful genelor, în acest fel genele devin mai lungi. Aplicare: se presează puţin peria la baza genelor, după care se întinde până la vârf, cu întoarcere”

  • Mascara tratament

Să ai grijă de genele tale în timp ce te machiezi? Da, se poate! Pentru genele fragile, există mascara tratament, ce conţine diferite substanţe naturale, care vor acţiona în mod sănătos asupra genelor.

  • Mascara cu efect de volum

Creează senzaţia de gene dese şi se bazează pe acelaşi principiu ce cea cu efect de alungire, diferenţa constând în faptul că în acest caz fiecare geană în parte capătă volum şi substanţă. “O mascara de volum are un etui bombat şi o perie la fel, bogată, bombată, iar textura tuşului este cremoasă şi este perfectă pentru a îmbrăca genele firave, fără volum. Trecerile periei trebuie să fie de sus în jos, astfel încât mascara să îmbrace genele uniform”, te sfătuieşte  Mirela Vescan.

  • Mascara cu efect de curbare

Perfectă pentru cine are gene “drepte”. Un element foarte important la această mascara este periuţa: cu cât mai subţire pe margini şi mai bombată în centru, cu atât mai eficientă în misiunea ei de a curba genele.

Mirela Vescan te învaţă mai multe: “O mascara de curbură poate avea un etui cu o formă specifică, curbată, iar peria este curbată sau perii sunt tunşi astfel încât să fie tangenţi cu genele. Textura acestui tuş este elastică şi concepută astfel încât se strânge puţin după uscare şi genele sunt educate pentru a sta întoarse. Aplicarea se face repetat de la baza genelor până la vârf.

  • Mascara colorată

Pentru un efect glamour, joacă-te cu diferitele nuanţe de mascara! Foloseşte-o  cu încredere la ocazii speciale sau în sezonul estival, pentru un aspect fresh şi jucăuş. Încearcă mov şi albastru, dacă ai ochii căprui închis, negri sau albaştri; maro pentru ochi verzi; portocaliu şi corai pentru ochi verzi-albăstrui şi fete foarte îndrăzneţe; fucsia evidenţiază ochii albaştri, verzi, căprui şi negri; verde pentru ochi căprui deschis şi verzi.

  • Mascara hipoalergenică

Nu toată lumea suportă cu brio substanţele conţinute de diversele formule de mascara, dar nu dispera! Soluţia este un tip de mascara hipoalergenică, care nu irită ochii sau pielea din jurul ochilor.

  • Mascara incoloră

Utilă pentru a disciplina genele, dar şi pentru a le oferi un efect uşor lucios şi curbat. A la naturelle! Au mai existat de-a lungul timpului pe piaţă mascara solidă (folosită în special de make-up artişti), mascara lichidă sau mascara cu vibraţii care reproduce mişcările în zig-zag.

Tipuri de periuţe:

Aşa cum poate ai observat, de cele mai multe ori efectul dorit este dat de periuţă şi mai puţin de formulă. Iată aşadar tipurile de perii existente:

  • Aplicator cu efect de curbare: periuţa este curbată în centru şi tocmai această parte este cea care trebuie folosită atunci când îţi doreşti un efect de curbare.
  • Aplicator cu efect de alungire: periuţa seamănă cu un pieptene, ajutând astfel să le separi şi să conferi fiecărei gene efectul dorit.
  • Aplicator cu efect de volum: este o periuţă cu peri foarte denşi, care acoperă genele din prima aplicare (asigură-te totuşi că mai cureţi din produs, pentru a nu încărca foarte tare genele).
  • Aplicator pentru detalii: perii sunt mai scurţi decât în mod normal şi formează o spirală, ceea ce îţi va permite să ajungi şi la genele mai scurte şi subţiri, în partea internă a ochiului.

Mirela Vescan îţi împărtăşeşte câteva secrete:

Mascara rezistă bine pe gene dacă:

  • genele sunt bine degresate, cel mai bine se demachiază cu apă micelară
  • se periază genele cu puţină pudră înainte de aplicare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân