Masajul: 5 beneficii dacă îl faci toamna

Pe lângă calmarea durerilor musculare și articulare, dar și dizolvarea contracturilor, masajul reia activitățile fiziologice ale corpului.
  • Publicat:
Masajul: 5 beneficii dacă îl faci toamna
Foto: pexels

Ai avut o zi stresantă la serviciu? Stai prea mult pe scaun sau ai de îndeplinit multe sarcini fizice? Te simți tensionat muscular? Atunci masajul este, cu siguranță, exact ceea ce ai nevoie. De altfel, masajul (după toate probabilitățile) este cea mai îndepărtată formă de terapie medicală. Se pare că a fost răspândit în Orient în urmă cu șase mii de ani, și deja cunoscut grecilor și romanilor antici ca un remediu eficient pentru multe suferințe, atât ale corpului, cât și ale minții.

Și nu e de mirare! Pe lângă calmarea durerilor musculare și articulare, dar și dizolvarea contracturilor, masajul reia activitățile fiziologice ale corpului: circulația sângelui și cea limfatică sunt restabilite, procesele metabolice își reiau echilibrul și favorizează difuzia în organism a multor substanțe vitale. Totodată, beneficiile unui masaj efectuat profesional, care acționează asupra sistemului nervos și hormonal, se reflectă și la nivel psihologic, ajutându-ne să reducem tensiunea mentală, calmând stările anxioase și simptomele depresive. Astfel că, masajul poate fi de mare ajutor chiar și în caz de insomnie sau alte tulburări de somn. Iar după o vară solicitantă și un consum mare de energie, masajul făcut toamna poate fi cel mai bun remediu pentru tine.

Iată 5 beneficii pe care masaul de toamnă le are:

Masajul ajută la ameliorarea stresului

Când suntem stresați, corpul nostru declanșează răspunsul natural de „luptă sau fugi”, accelerând ritmul cardiac și provocând încordarea mușchilor. Însă, terapia prin masaj contracarează aceste efecte. În timpul tratamentului, un maseur terapeut activează punctele de presiune legate de nervul vag care reglează tensiunea arterială. Această stimulare ajută la scăderea tensiunii arteriale a corpului. De asemenea, mai multe studii au arătat că participanții la terapie prin masaj au observat o scădere a producției de cortizol (hormonul stresului) și o creștere a producției de endorfine (substanța chimică a creierului).

Scade anxietatea și depresia

Dacă te-ai confruntat vreodată cu anxietate sau depresie, știi deja prețul plătit. În acest caz, un masaj poate stimula starea de spirit și poate ameliora sentimentele anxioase cu care te confrunți. În timpul unui masaj, corpul eliberează serotonină și dopamină. Serotonina este responsabilă pentru stabilizarea stării de spirit și echilibrarea oricărui neurotransmițător stimulant excesiv care provoacă anxietate și stres. Dopamina, pe de altă parte, luptă împotriva depresiei și te ajută să te concentrezi.

Respirație și digestie îmbunătățite

De asemenea, în urma unui masaj, sistemul respirator se bucură de unele beneficii legate de scăderea nivelului de stres și anxietate, care permite o relaxare a mușchilor intercostali și a diafragmei, îmbunătățind respirația. Ca urmare, va crește nivelul de oxigen din sânge, iar sistemul cardiovascular va fi îmbunătățit și mai mult. Fluxul crescut de sânge influențează astfel și sistemul digestiv, îmbunătățind fazele digestive și reducând riscul de gastrită. Intestinul se va bucura, de asemenea, de unele beneficii, deoarece masajul stimulează peristaltismul și reduce cazurile de constipație cronică.

Masajul susține sistemul limfatic și poate ajuta la creșterea imunității

Un studiu publicat în „Journal of Alternative and Complementary Medicine” a constatat că terapia prin masaj a crescut prezența celulelor ucigașe naturale ale corpului. Aceste celule acționează ca primă linie de apărare a sistemului imunitar, distrugând celulele care conțin tumori și viruși. Manipularea directă a organismului are efecte imediate asupra stimulării fluidelor prezente în organism, astfel că este stimulată și funcționalitatea rinichilor. Deșeurile și toxinele acumulate în organism vor fi eliminate atunci când sistemul limfatic stagnează și se acumulează deșeuri. În acest sens, crește microcirculația sângelui, masajul acționând astfel și asupra depozitelor de grăsime, prin reducerea acestora. Drept urmare, sistemul imunitar va beneficia de acest lucru.

Reduce durerile de spate și de gât

După o zi de muncă, de multe ori ești epuizat mental, și acuzi dureri incomode de gât și de spate. Din fericire, un masaj poate ajuta în acest caz. American Massage Therapy Association susține că terapia prin masaj poate aduce beneficii persoanelor care suferă de dureri cronice de spate și de gât. Masajele ajută la fluidizarea sângelui, oferindu-i corpului ajutorul necesar pentru refacerea mușchilor tensionați. În plus, mișcările de masaj efectuate asupra punctelor de presiune de pe gât și spate ameliorează tensiunea musculară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”