Dr. Felix Popescu: Tratamente pentru alopecia areata. Se mai pot vopsi doamnele cu alopecie areata?

Porțiuni din podoaba capilară căzute în zone bine circumcise? Cel mai probabil este vorba despre alopecia areata, o afecțiune de care suferă și bărbați și femei din lumea întreagă.
  • Publicat:
Dr. Felix Popescu: Tratamente pentru alopecia areata. Se mai pot vopsi doamnele cu alopecie areata?
Dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, foto: arhivă

Alopecia areata este o boală autoimună, o manifestare mai degrabă autoimună. Organismul respinge anumite fire de păr, într-o anumită zonă, foarte bine delimitată (precum bănuți inițial). Nu se știe care este cauza principală, dar se pare că este genetică.Am aflat de la dr. Felix Popescu, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă cum se poate trata alopecia areata, dacă se impune implant de păr și dacă vopsele de păr au o influență negativă în cazul acestei afecțiuni autoimune.

 

CSÎD: Ce ciclu de creștere și de cădere are în mod normal părul?

Dr. Felix Popescu: De cele mai multe ori în șase luni sau cel mult un an de zile aceste fire îsi pot reveni, sunt doar afectări temporare ale foliculilor în acea zonă bine delimitată. Însă, dacă aceste afectări continuă, vor da de prea multe ori peste cap ciclul firului de păr, atunci firul de păr nu va mai crește.

Alopecia areata (păr căzut sub formă de bănuți) – tratament

CSÎD: Ce tratamente sunt pentru alopecia areata?

Dr. Felix Popescu: Din păcate, pentru alopecia areata, principalul tratament îl reprezintă corticosteroizii sau alte inflamatoare, de obicei aplicate local, pentru a scădea reactivitatea celulelor albe asupra foliculilor de păr. În principiu pentru a scădea imunitatea organismului pe o perioadă scurtă de timp.

CSÎD: Se poate face implant pe aceste zone rămase fără păr?

Dr. Felix Popescu: Da, dacă aceste zone sunt stabilizate, de exemplu dacă după doi sau trei ani de zile vedem că în aceste zone nu mai ies alte fire de păr, se poate încerca o reumplere a acestor zone cu fire aduse din altă parte.

Cum se pot trata femeile cu alopecia areata

CSÎD: Ce soluții există pentru femeile cu alopecie areata?

Dr. Felix Popescu: O soluție reală o reprezintă, în primul în primul rând, stabilizarea bolii respective. În prima parte scăderea imunității pentru zonele localizate, prin corticosteroizi sau alte inflamatoare, iar ulterior, dacă aceste leziuni devin permanente se va face implant de păr pe zonele respective.

CSÎD: Ce soluții există pentru bărbații cu alopecie areată?

Dr. Felix Popescu: Aceleași ca și pentru doamne.

După jumătate de an, părul va crește în zonele afectate de alopecia areata

CSÎD: În cât timp părul va crește?

Dr. Felix Popescu: Aici nu știu dacă ne referim la părul care a căzut sau la părul implantat? Dacă vă referiți la părul care a căzut deja în mod normal după 6 luni de zile ar trebui să se vadă semne de revigorare a zonei respective. Pentru a împrospăta și a forța un pic firele pentru zona respectivă se pot folosi și alte topice locale cum ar fi Minoxidilul, care crește vascularizația locală.

CSÎD: Este indicat să te mai vopsești dacă ai alopecie areată?

Dr. Felix Popescu: Nu are nicio legătură una cu alta. Una este o boală internă, o boală autoimună, iar vopsitul se referă la firele sănătoase care au rămas.

Cum se diagnostichează alopecia areata?

CSÎD: Cum se pune diagnosticul de alopecie areata?

Dr. Felix Popescu: În primul rând se poate vedea, părul cade sub formă de bănuți, la început mai mici, ulterior mai mari. Abia mai târziu pot conflua dacă sunt afecțiuni mai grave. Biopsia tegumentului va demonstra dacă este o alopecie areata sau nu.

=

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân