Dr. Felix Popescu, chirurg plastician – Top cauze ale pierderii sprâncenelor

Moda vine, moda trece forma sprâncenelor se schimbă. Însă, ele nu au rol doar în simetria feţei ci şi rol de apărare a ochilor şi în comunicarea non- verbală.
  • Publicat:
Dr. Felix Popescu, chirurg plastician - Top cauze ale pierderii sprâncenelor
Dr. Felix Popescu, chirurg plastician - Cauze ale pierderii sprâncenelor, foto arhivă

Sprâncenele – gardienii ochilor – au rol atât în protecţia ochilor, au rol în comunicarea non-verbală, dar joacă şi un rol cheie în aspectul feţei. În funcţie de forma şi grosimea lor putem fi mai frumoşi sau din contră, cu trăsături nebalansate perfect. Totuşi, există cazuri când oamenii îşi pierd sprâncenele din cauza unor traumatisme sau afecţiuni. Vine cu amănunte dr. Felix Popescu, chirurg plastician.

CSÎD: De ce avem sprâncene? Ce rol au sprâncenele în construcţia feţei?
Dr. Felix Popescu:
Sprâncenele au o contribuţie importantă în simetria facială, sunt un element important în definirea aspectului fizic.
Sprâncenele au în primul rând un rol funcţional, şi anume acela de a ţine ploaia şi transpiraţia departe de ochii noştri, de a ne proteja vederea. Forma arcuită a sprâncenelor deviază picăturile de ploaie sau de transpiraţie în părţile laterale ale feţei, păstrându-ne ochii relativ uscaţi. Datorită lor, noi putem vedea clar chiar şi atunci când transpirăm sau stăm în ploaie. Sprâncenele pot de asemenea, devia particulele din aer şi ne pot proteja ochii de soare, la fel ca şi genele.
Au şi funcţia de comunicare non-verbală. Expresiile faciale transmit mesaje şi emoţii pe care uneori nu le putem transmite în cuvinte.

Forma sprâncenelor este dictată şi de modă

CSÎD: Forma sprâncenelor este sunt deoseori sub influenţa modei. Este bine, este rău să modificăm forma sprâncenelor?
Dr. Felix Popescu:
Categoric forma lor a fost influenţată de modă, de icon-uri ale vremii. Astfel, în anii 1920-1930 moda era dictată de sprâncenele foarte subţiri, uşor arcuite şi mult alungite. De fapt, se pare că întreg trendul a fost dictat de încercarea actriţelor vremii de a obţine priviri cât mai dramatice. Anii 1950-60 aduc în prim plan sprâncenele cu adevărat îngroşate, perfect conturate, ba chiar accentuate cu ajutorul unor creioane închise la culoare, apoi anii 70-80 lansat moda sprâncenelor rotunjite, ca un semicerc, iar anii 90 au adus moda sprâncenelor „stufoase”, lăsate să crească în forma lor naturală, modă care a revenit şi astăzi. Uitaţi-vă la filmele cu Brooke Shields din 90 şi o să vedeţi că am dreptate. Dacă veţi pensa excesiv, veţi subţia excesiv sprâncenele pe termen lung, nu veţi mai reuşi să reveniţi la sprâncene stufoase dacă moda o cere.

Sprâncenele pot fi accentuate prin tatuaje chiar

CSÎD: A fost un timp când sprâncenele se eliminau spre a fi tatuate. Cum comentaţi aceste episoade?

Dr. Felix Popescu: Ştiu că a fost o modă să se tatueze, dar fără să fie eliminate, era practic un machiaj permanent al sprâncenelor. Dacă se şi eliminau mi se pare o mare prostie. Se spune despre intervenţiile estetice că cele mai reuşite sunt cele ce nu pot fi sesizate de alţi privitori.

CSÎD: Din ce cauze pot rămâne oamenii fără sprâncene?

Dr. Felix Popescu: Traume fizice: leziuni faciale şi cicatrice rezultate în urma unor accidente, arsuri etc

  • Tratamente medicale şi chirurgicale: tratamentul chirurgical al unei leziuni sau al unei tumori care are ca rezultat îndepărtarea foliculilor sprâncenelor şi cicatrizarea ţesuturilor. Radioterapia sau chimioterapia în cazul diferitelor forme de cancer poate duce la pierderea părului sprâncenelor
  • Smulgerea compulsivă a sprâncenelor şi/ sau a părului din diferite părţi ale corpului, numită Tricotilomania
  • Absenţa părului pe toate părţile corpului ca o afecţiune congenitală poate fi un motiv pentru un implant de sprâncene
  • Sprâncene subţiri în mod natural sau deteriorate prin diferite proceduri de înfrumuseţare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”