Cuticulele: cum se îngrijesc corect?

Pentru a începe să ai grijă de mâini trebuie să începi cu cuticulele, despre care ne întrebăm dacă este bine sau nu să le eliminăm.
  • Publicat:
Cuticulele: cum se îngrijesc corect?
Foto: shutterstock / Cuticulele: cum se îngrijesc corect?

Frumusețea mâinilor noastre depinde în primul rând de grija pe care o avem pentru ele, iar asta le face să fie și să arate sănătoase și îngrijite. De aceea, pentru a începe să ai grijă de mâini trebuie să începi cu cuticulele, despre care ne întrebăm dacă este bine sau nu să le eliminăm.

Cea mai frecventă greșeală în îngrijirea unghiilor se referă la cuticule: uneori, se întâmplă să le smulgem cu dinții sau să le tăiem greșit și, în aceste cazuri, pielea devine inflamată, roșie și dureroasă.

De ce nu trebuie să eliminăm cuticula?

Cuticula este un strat foarte subțire de piele care se găsește la baza unghiei și este aproape invizibil. Uneori, cuticula este puțin mai groasă decât în ​​mod normal sau se întinde pe câțiva milimetri de-a lungul unghiei, iar multe persoane simt nevoia să o elimine. Însă cuticulele nu trebuie eliminate, deci nu trebuie tăiate: nici cu foarfecele, nici cu tăietorul de cuticule. Tăierea cuticulelor poate provoca, de fapt, răni care se pot infecta, iar odată refăcute, cuticulele ar putea fi și mai groase, întărite și vizibile. Și totuși, poți recurge la tăierea cuticulelor doar în cazuri speciale și, în orice caz, operația trebuie efectuată de un profesionist.

Cum să îngrijești cuticulele?

Pentru a învăța cum să ai grijă de sănătatea mâinilor tale, este nevoie ca mai întâi să înveți cum să faci niște gesturi specifice legate în primul rând  de îngrijirea cuticulelor.

Prezența cuticulelor poate fi apoi redusă la minimum și mai puțin evidentă, astfel încât aspectul unghiei să fie mai plăcut din punct de vedere estetic: „pentru a face acest lucru, este necesar mai întâi să înmoi cuticula și să o împingi spre baza unghiei folosind un accesoriu special (de ex. un bețișor de lemn). Pentru a le proteja, în primul rând trebuie să hidratezi cuticulele zilnic cu puțin ulei, mai ales dacă sunt uscate și inestetice”, ne sfătuiește Diana Marandiuc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”