Cum putem scăpa definitiv de celulită? Descoperă avantajele și dezavantajele fiecărui tratament anti-celulitic!

Chiar dacă vorbim despre o afecțiune a pielii foarte frecventă și inofensivă, care provoacă denivelări pe coapse, șolduri, fese și abdomen, inestetica celulită poate fi de-a dreptul enervantă pentru femei, mai cu seamă vara, ele fiind cele mai predispuse să o dețină.

Multe dintre femei încearcă, cu succes variabil, să-și îmbunătățească aspectul pielii prin slăbire, exerciții fizice, masaj, creme comercializate ca remediu anti- celulită și opțiuni de tratament dovedite medical.

Despre toate opțiunile pe care le avem în prezent în lupta contra pielii cu aspect de „coajă de portocală”, ne vorbește Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență Dermatologie București .

Ce este celulita?

Pentru a înțelege celulita, să vorbim puțin despre anatomia ei. Celulita este o afecțiune frecventă a pielii, inofensivă, care provoacă noduli și gropițe pe fese, coapse, șolduri și abdomen. Mult mai frecventă la femei decât la bărbați, vorbim despre o afecțiune pe care mulți oameni încearcă, cu succes variabil, să o trateze prin slăbire, exerciții fizice, masaj și creme comercializate ca remediu anti-celulită și opțiuni de tratament dovedite medical.

Care sunt cauzele celulitei și care sunt modalitățile ideale de a o înlătura, vă voi spune în ceea ce urmează.

Simptome

Celulita arată ca o piele cu denivelări. Deseori este descrisă ca având o textură de „coajă de portocală”. Apare frecvent în jurul coapselor și a feselor, dar poate fi întâlnită și pe sâni, pe abdomenul inferior și în partea superioară a brațelor.

Celulita poate fi ușoară – doar dacă îți ciupești pielea într-o zonă în care ai celulită, cum ar fi coapsele.

Celulita poate fi și severă – atunci când pielea pare zbârcită și denivelată cu zone vizibil afectate.

Ce fel de medic trebuie să consulți dacă ai celulită?

Dacă te îngrijorează aspectul pielii tale, discută cu medicul primar sau cu un specialist în boli de piele (dermatolog) sau chirurgie plastică despre opțiunile de tratament.

Cauzele celulitei

Celulita implică cordoane conjunctive fibroase, care leagă pielea de mușchi cu grăsimea aflată între ele. Pe măsură ce celulele adipoase se acumulează, ele împing în sus împotriva pielii, în timp ce cordoanele lungi și dure trag în jos. Acest lucru creează inestetica celulită, adică acea suprafață neuniformă sau gropițe. În plus, factorii hormonali joacă un rol important în dezvoltarea celulitei, iar genetica determină structura pielii, textura pielii și tipul de corp. Alți factori, cum ar fi greutatea și tonusul muscular, influențează celulita, deși chiar și persoanele în formă pot avea celulită.

Factori de risc

Celulita este mai răspândită în rândul femeilor. De fapt, majoritatea femeilor dezvoltă celulită după pubertate. Acest lucru se datorează faptului că grăsimea femeilor este, de obicei, distribuită pe coapse, șolduri și fese – zone comune pentru celulită. Celulita este, de asemenea, mai frecventă odată cu îmbătrânirea, când pielea își pierde elastina și colagenul.

Creșterea în greutate poate face celulita mai vizibilă, dar ea este vizibilă și la unii oameni slabi. Genetica ar putea juca cel mai mare rol în dezvoltarea celulitei. Un stil de viață inactiv și sarcina vă pot crește șansele de a avea celulită.

Tratamentul celulitei

In prezent există o varietate de abordări de tratament pentru a îmbunătăți aspectul celulitei, cel puțin temporar. Fiecare are propriul său set de rezultate potențiale și efecte secundare. Unele studii indică faptul că o combinație de tratamente poate produce cele mai satisfăcătoare rezultate.

Printre cele mai populare și eficiente tratamente pe care vi le recomand, avem:

– tratamentele cu laser. Sunt disponibile diferite tratamente cu lasere ablative pentru a trata celulita. Această abordare a demonstrat că reduce aspectul celulitei timp de șase luni până la un an;
– tratamentele nonablative – sunt tratamente care utilizează căldura (ultrasunetele & radiofrecvența), care îmbunătățesc semnificativ aspectul pielii. Probabil vei avea nevoie de mai multe ședințe înainte de a observa o îmbunătățire a aspectului pielii dar, odată obținute, printr-o singură ședință de mentenanță o dată la câteva luni, pielea arată perfect.

Un tratament non-invaziv pentru persoanele cu celulită și laxitate a pielii, Accent Prime este special conceput pentru a combate aceste probleme în mod eficient, într-un timp scurt, fără efecte secundare și cu reluarea imediată a activităților zilnice, fără a fi nevoie de timp de recuperare.

Cum acționează această tehnologie pentru tratamente corporale și faciale? Ultrasunetele distrug celulele grase, tehnica fiind una extrem de plăcută și confortabilă pentru pacient – un tehnician aplică gel pe pielea afectată și trece un mic dispozitiv de mână (transductor) peste zona afectată. Transductorul trimite unde sonore în corp, distrugând celulita. Probabil vei avea nevoie de minimum șase ședințe înainte de a observa o îmbunătățire semnificativă a aspectului pielii.

Radiofrecvența, dozată personalizat, în funcție de tipul de piele și de nivelul la care aceasta este afectată, face minuni pentru tonifiere, fiind cea mai sigură tehnică împotriva flascității, singura care lucrează pe trei lungimi de undă diferite – adânc, mediu și la suprafața pielii.

Atenție! Tratamentele pentru celulită pot avea efecte secundare, așa că e necesar să discuți cu medicul tău în prealabil. Asigură-te că dermatologul sau chirurgul plastician este special instruit și experimentat în tehnica pe care o vei lua în considerare.

Medicina alternativă în lupta anticelulită

Medicina alternativă, dietele și cremele/gelurile anticelulită sunt alte „arme” la care femeia modernă, actuală recurge uneori.

Despre medicina alternativă, cu deja celebrele masaje anticelulită, aș spune că, odată integrată în ritualurile săptămânale de îngrijire corporală, poate aduce o ușoară îmbunătățire a pielii, dar rezultatele sunt de obicei de scurtă durată.

Unele tratamente împotriva celulitei se bazează pe conceptul de masaj viguros, care ne crește fluxul limfatic, ne elimină toxinele și ne reduce excesul de lichid din zonele
predispuse la celulită. Și stilul de viață sănătos are un rol extrem de important în combaterea celulitei.

Anumite substanțe din cremele de îngrijire pentru acasă, pierderea greutății în exces, cremele/gelurile anticelulitice sau activitatea fizică regulată / sportul pot crește calitatea pielii. Spre exemplu, s-a demonstrat că aplicarea unei creme care conține retinol 0,3% îmbunătățește aspectul pielii. De ce? Pentru că retinolul ajută la îngroșarea pielii, ceea ce reduce aspectul neplăcut de „coajă de portocală”.

Astfel de produse se aplică o dată sau de două ori pe zi. Orice efect al unei creme cu retinol nu va fi observat mai devreme de minimum șase luni. Dacă ne referim la sport, trebuie să reținem că activitățile care tonifică mușchii pot ajuta și la îmbunătățirea aspectului pielii, intensifică circulația și drenajul limfatic. Prin urmare, ideal ar fi să găsim una sau mai multe activități care ne plac și care se pot integra în rutina noastră, cum ar fi yoga, Pilates, înotul, mersul pe jos, ciclismul, urcatul scărilor și dansul.

Dieta de detox, deosebit de importantă

Alimentația, dietele au și ele un rol extrem de important atât în sănătatea, cât și în frumusețea noastră. Aș recomanda dieta de detoxifiere, care presupune eliminarea sau consumul redus de alcool, cofeină, alimente rafinate, carbohidrați și grăsimi saturate, pastilelor de slăbit, somniferelor, laxativelor și diureticelor.

Aș încuraja o dietă bazată pe legume și fructe proaspete, apă, alimente din cereale integrale, alimente bogate în fibre și nutrienți esențiali și acizi grași. Această dietă singură însă nu vă va vindeca celulita, dar ar putea ajuta.

Acestea sunt reguli generale, însă pentru fiecare în parte există dieta potrivită, dieta-minune, pe care doar un medic de specialitate o poate recomanda. Voi încheia amintind și de cremele anticelulitice, care promit minuni.

Aceste tratamente topice sunt promovate ca fiind capabile să reducă inestetica celulită prin îmbunătățirea texturii pielii. Efectul aplicării acestor creme pe pielea afectată este probabil indirect și de scurtă durată. Dacă totuși dorești să încerci astfel de creme, caută produse care includ substanțe precum cafeină, retinol și alfa hidroxiacizi și aminofilină.

Citeşte şi: Cele mai eficiente terapii laser medicale care tratează afecţiunile dermatologice şi estetice pe timp de vară

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Amalia Anghel - Medic primar Dermatovenerologie
Dr. Amalia Anghel este Medic Primar Dermatovenerologie, Doctor în științe medicale, Expert Terpii injectabile / Terapii laser / Dermatoscopie & Dermato-oncologie și Trainer Juvederm România & Alma Laser in cadrul clinicii SKINMED. Titulaturi și funcții dermatologie, dermatoscopie, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân