Albirea prematura a parului

Parul carunt este privit ca un semn de maturitate. Dar anumite persoane au aceasta problema inca de la varsta de 20, 30 de ani ceea ce poate fi destul de neplacut. Desi mostenirea genetica are un cuvant greu de spus in albirea prematura a parului, exista si alte cauze.
  • Publicat:
Albirea prematura a parului
Albirea prematura a parului

Albirea prematura a parului este de obicei o manifestare a procesului de imbatranire si pentru majoritatea oamenilor nu este altceva decat o problema cosmetica. Albirea parului este cauzata de o depigmentare, de scaderea concetratiei de melanina la nivelul firului de par. Desi majoritatea oamenilor ajung sa aiba la un moment dat parul alb, unii dintre ei, mai ghinionisti, experimenteaza acest aspect de la varste destul de fragede, in jur de 20, 30 de ani.

Cand albirea parului anunta o afectiune
Majoritatea celor care albesc prematur nu au alt motiv de ingrijorare decat aspectul. Dar pentru unii, albirea prematura a parului poate fi semnul unei afectiuni. Cateva dintre afectiunile care pot avea ca rezultat albirea parului sunt hipertiroidismul, hipotiroidismul sau anemia pernicioasa.

Anemia pernicioasa
Anemia pernicioasa este o forma rara de anemie si este provocata de incapacitatea organismului de a aborbi vitamina B 12, care este necesara in producerea celulelor rosii din sange. Anemia pernicioasa se poate diagnostica prin intermediul unui test de sange si se trateaza cu injectii de vitamina B 12.

Pe langa albirea parului, acest tip de anemie prezinta si alte simptome, printre care oboseala, respiratia intrerupta si dureri in zona pieptului.

Medicamentele, plantele si suplimentele
Anumite medicamente, plante si suplimente – printre care vitamina E si echinacea – pot provoca albirea prematura a parului. Unele cercetari au pus in legatura fumatul si albirea inainte de vreme. Desi rezultatele studiilor nu au reusit sa evidentieze legatura directa dintre fumat si albirea parului, anumite subtante din fumul de tigara pot afecta culoarea parului.

Vopseaua de par
Probabil ca ai tot auzit: ”Daca te mai vopsesti mult, vei avea numai par alb”. Vopseaua de par poate fi nociva pentru sanatatea firului de par si pentru sanatatea radacinii. Deci este posibil sa existe o legatura intre vopsirea parului si aparitia a tot mai multor fire albe.

Acest lucru era valabil mai ales in trecut, cand calitatea vopselelor de par putea fi pusa la indoiala. Dar daca folosesti o vopsea de buna calitate, parul tau nu ar trebui sa aiba de suferit.

Mostenirea genetica
Ereditatea afecteaza felul in care incaruntesti. Din aceasta cauza nu toti oamenii incaruntesc la fel. Probabil ca ai vazut persoane care au cateva fire de par alb, desi au o varsta inaintata sau persoane care numai pe anumite portiuni au par alb.

(Georgiana Dorobantu)

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Frumoasa si cu ochelari de vedere!
Frumoasa si cu ochelari de vedere!
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân